TIRHírekFigyelőMásodfokú belvízvédelmi készültség a nyíregyházi vízgazdálkodási társulatnál

Másodfokú belvízvédelmi készültség a nyíregyházi vízgazdálkodási társulatnál

MCOnet- Kovács Tünde interjúja a nyíregyházi Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat igazgatójával.

2010. máj. 19., szerda,

Forás: Nyíregyháza Online

belvíz
A nyíregyházi Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat igazgatóját, Zemenszky Mariot arról kérdeztük, hogy milyen gondokat okozott az elmúlt napok komoly esőzése.

Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat


- Milyen a jelenlegi helyzet az Önök területén?
- A mi vízgazdálkodási társulatunk jelenleg másodfokú belvízvédelmi készültségben védekezik. Jelenleg 7 szivattyútelepünk és egy mobil szivattyúnk 12, illetve 24 órás folyamatos üzemben szivattyúzza a belvizeket a befogadókba, amely a Lónyay-főcsatorna, valamint egy esetben a VII. sz. főfolyás. Az átemelt vízmennyiség 185 ezer m3 naponta. Vízkárvédelmi munkát végzünk jelenleg Újfehétó környékén, itt kotrógéppel dolgozunk a kezelésünkben lévő mellékágakon. A Vízügyi Igazgatósággal összehangoltan végezzük a védekezési tevékenységeinket.

belvíz

Kotrógéppel is dolgoznak a mellékágakon

- Rendelkeznek-e a szükséges technikai feltételekkel a munkához?
- Természetesen rendelkezünk a megfelelő technikai és személyi feltételekkel, hiszen van saját munkaszervezetünk, de ilyenkor külső segítséget is igénybe szoktunk venni. A másodfokú belvízvédekezés esetén ugyanis szigorú előírások vannak, miszerint szivattyútelepenként hány főnek kell lenni. Jelenleg 17 fő dolgozik a védelmi munkálatokban. 

Demecser

Tisztítják a Rókakutat Demecserben


- Mit vár az elkövetkezendő néhány napban?
- Mindenképpen javulást várunk a közeljövőben, a védelmi tevékenységünknek és a szivattyúzások miatt a vízszintek csökkenésére számítunk. Az meteorológiai előrejelzések alapján arra lehet következtetni, hogy a csapadéktevékenység intenzitása csökkenni fog, így lassú javulást várunk, de egy elhúzódó védekezésre is fel vagyunk készülve.

Az átemelt vízmennyiség 185 ezer m3 naponta

A vízgazdálkodási társulat jelenleg másodfokú belvízvédelmi készültségben védekezik

Másfél-két hét belvízvédekezés még biztosan várható, hiszen rendkívül sok eső volt a területen. A csapadékok telített talajra érkeztek, ezért az elöntött területek nagysága is lényegesen nagyobb, mint az év eddigi belvízvédekezései alatt. Ebben az évben ez már a harmadik belvíz-védekezési szituáció.


További hírek:

 

2010. máj. 19., szerda, 12.40.27

Forás: Nyíregyháza Online

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.