TIRHírekSzövetségünk híreiIsmét védekeznek a vízitársulatok

Ismét védekeznek a vízitársulatok

Tájékoztató

a rendkívüli időjárási helyzet és a belvízhelyzet következményeinek felszámolása érdekében tett vízitársulati intézkedésekről

A 2013. március 14-15-i rendkívüli időjárási helyzet miatt több társulatnál (Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat, Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat, Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat) vezetékszakadás miatt a szivattyútelepeknél áramellátási gondok merültek fel. A Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat információadással és munkagépekkel részt vesz a Bodrogköz áramellátásának helyreállításában.

A szélsőséges csapadékviszonyok miatt számos térségben belvízhelyzet alakult ki, így több vízitársulat védelmi fokozatba lépett. Elsőként a Kisalföldön, a Hanság térségében kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni. A Kapuvári Vízitársulat március 1-től öt napon át védekezett.

A Balaton déli partján szintén kritikus belvízhelyzet alakult ki, amely belterületeket is veszélyeztetett. A Dél-Balatoni Vízitársulat területén 225 ha belvízelöntés volt, ezért a Társulat február 5-én védelmi fokozatba lépett, amit március 7-én függesztett fel. A szivattyúzási költség ezen idő alatt 4.776 eFt volt, amelynek állami megtérítése késik. Az Észak-somogyi Vízi Társulat február 7-e óta van védelmi fokozatban és folyamatosan végez belvízátemelést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza mellett romlik a belvízhelyzet. A Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat (Kisvárda) március 12-én lépett belvízvédelmi fokozatba és – bár közben a rendkívüli időjárási helyzetben áramellátási zavarok léptek fel, a helyreállítás követően - folytatja a belvízátemelést két belvízvédelmi szakaszon. A Királyéri Vízgazdálkodási Társulat (Tiszalök) március 18-án lépett védelmi fokozatba, két szivattyútelepet indított el.

Romlik a belvízhelyzet a Tiszántúlon. Hajdú-Bihar megye vízitársulatai felkészültek a belvízvédekezésre. Megkezdte a védekezést a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat, ahol növekszik az elöntött terület, így indítják a szivattyútelepet és a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat, amelyik február 21-28. között 150 ezer m3 belvizet emelt át.

A Közép-Tisza vidéken szintén romlik a belvízhelyzet. A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat (Karcag) március 15-én két védelmi szakaszon kilenc szivattyútelepre rendelt el II. fokú védelmi készültséget és kezdte meg a belvízátemelést. A Mezőtúr-Tiszazugi Vízgazdálkodási Társulat március 19-én nyolc szivattyútelepen szintén II. fokú készültségben kezdte meg a mentesítést. A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-én öt szivattyútelepet indított el a belvíz hatékony átemelése érdekében.

Az Alsó-Tisza vidéken szintén elsősorban a Tisza és a Maros melletti területeken jelentkeznek a gondok. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat március 19-től lépett védelmi fokozatba jelentős elöntött terület kialakulása miatt. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat (Hódmezővásárhely) március 19-én szintén védelmi fokozatba lépet: elrendelték a II. fokú készültséget

A Körös vidéken két vízitársulat is elrendelt már védelmi fokozatot. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat (Gyula) március 18-án 6 szivattyútelep üzembe helyezésével kezdte meg a védekezést és a belvízcsatornákon vonal menti, tisztítási feladatokat is végeznek. A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat (Békés) március 17-én indította el a védelmi munkákat 14 szivattyúzási hely (szivattyútelep, szivattyúállás) üzemeltetésével.

Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének titkársága

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.