TIRHírekVédekezés 2013Húsvétkor is védekeztek a vízitársulatok

Húsvétkor is védekeztek a vízitársulatok

 

A márciusi változékony időjárás, a leesett majd elolvadt hó, az eső miatt folyamatosan nő a belvízzel elöntött terület nagysága. Sajnos a húsvéti időszakban is a helyzet romlására lehetett számítani, ezért a korábban védelmi fokozatba lépett vízitársulatok a védelmi munkálatokat az ünnepek alatt is folytatták.

Húsvétkor 21 vízitársulat volt védelmi fokozatban. A belvízhelyzet az egész Alföldön romlott. Szabolcsban és a Nyírségben egyaránt intenzív szivattyúzással folyt a mentesítés. De nem jobb a helyzet a Tiszántúlon, Hajdú-Bihar megyében sem, ahol a megye összes vízitársulati védelmi fokozatba lépett. A Közép-Tisza vidéken, a Nagykunságban és a Jászságban jelentősen nőtt az elöntés, a Tiszazugban a csatornák rendbetételére kotrókat is be kellett vetni. Az Alsó-Tisza vidéken a szivattyúzás mellet a csatornák és műtárgyak tisztítására szintén nagy gondot kell fordítani. Békés megye társulatai ugyancsak „harcban állnak” a belvízzel, a Körös-Berettyó vidéken 46 szivattyútelepet és szivattyúállást működtettek. A Balaton déli partján több mint egy hónapja nehéz a helyzet: a tó északról, az öblözetekben lévő belvíz délről támadja a vízparti településeket. A Sárközben is el kellett indítani a szivattyútelepeket. A helyzet romlására lehet számítani a Dél-Dunántúlon. A Kaposnak és a mellék vízfolyásainak az áradása miatt Dombóvár térségében a társulatnak is III. fokú védekezést kellett elrendelnie nagyszombaton!

A húsvéti időszakban a védelmi fokozatban lévő vízitársulatok többségénél II. fokú készültség volt érvényben, ami más a belvízvédekezésnél intenzív beavatkozást jelent. A társulatok 138 szivattyútelepet vagy szivattyúállást üzemeltettek, az átemelt belvíz mennyiség megközelítette a 12 millió köbmétert.  A védekezésben résztvevők száma a társulatoknál 236 fő volt és számos helyen a közfoglalkoztatottakat is be kellett vonni a védekezésbe.

A vízitársulati védekezéssel 60 ezer hektár víztelenítését, megvédését igyekeztek elérni. Sajnos nem mondható el, hogy ezzel a védekezés befejeződött. Síkvidéki területeinken a talaj felső rétege általában telített, tehát a várható újabb csapadék hatására további felszíni vízképződés indul meg, tovább nő a belvízzel elöntött területek nagysága. A mezőgazdasági károk csökkentése, a települések mélyebben fekvő részeinek megvédése érdekében pedig most egyetlen megoldás van: az intenzív mentesítés, a káros belvizek összegyűjtése és átemelése. A védekezésbe már bekapcsolódott társulatok, de azok is, ahol a belvízkárok ez után jelentkeznek felkészültek, tudják a feladatukat.

A védekezés részletei a Mellékleteknél ismerhető meg.

VTOSZ titkársága

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (Védekező társulatok-  2013. Húsvét.xls) állomány letöltéseVédekező társulatok- 2013. Húsvét.xls 31 Kb
 

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.