TIRHírekVédekezés 2013Vízitársulati belvízvédekezés április elején

Vízitársulati belvízvédekezés április elején

 

Április elején a belvízhelyzet tovább romlott. Az elöntött terület nagyságának növekedésével egyre több vízitársulat lépett belvízvédelmi fokozatba. Március 29-én 19 vízitársulat védekezett, ez a szám április 5-ére 32-re növekedett.

A Dunántúlon elsősorban a Balaton déli partján veszélyezteti a településeket a belvíz, folyamatosan szivattyúznak a társulatok. Lassan javult a helyzet a Kaposon, ahol a Dombóvár környéki kisvízfolyásokon volt szükség védekezésre. Ismételten problémák vannak a Hanságban, Kapuvár térségében.

Az Alföldön a Tisza teljes vonalán intenzív belvízvédekezés folyik. Kiterjed ez a Bodrogközre, a felsőszabolcsi térségre, a Nyírség mélyebben fekvő területeire. A Tiszántúlon a Hortobágytól a Hajdúságon át Biharig folyik a védekezés. Különösen nehéz helyzet alakult ki a Hortobágy-Berettyó térségében, a körösi árvízkapu lezárását követően, mert a beemelhető víz mennyiségét korlátozni kellett. Ez négy védekező vízitársulatot is érint, amelyeknél a Hortobágy-Berettyó irányába vízteleníthető területeken elhúzódik a védekezés.

A Közép-Tisza-vidék vízitársulatai szintén nagy munkában vannak. A Nagykunságon, a Jászságban, a Tiszazugban egyaránt veszélyesen nőtt az elöntött területek nagysága. Ebben a térségben négy vízitársulat 42 szivattyútelepe végzi a belvízátemelést. A Tisza Csongrád megyei szakaszán szintén valamennyi társulat védekezik és különösen kritikus a helyzet a Szeged és Környéke Társulat területén.

Békés megye mély fekvésű területein a három társulat szintén nagy erőkkel védekezik. Az elöntött terület nagysága 15 ezer hektárral nőtt néhány nap alatt. A Körös-Berettyó Társulat a „lavór alján”, az ország legmélyebben fekvő területén 45 szivattyúteleppel és szivattyúállással napi kétmillió köbméter vizet emel át. És romlik a helyzet a Duna Budapest alatti szakasza mentén is: az Abonyi öblözet, a Sárköz, de végig a Duna balpartja is ki van téve a belvíznek.

Április első öt napján a vízitársulati védekezésben a szivattyúzásé, illetve a szivattyútelepekre történő ráfolyás biztosításé volt a főszerep. Április 5-én a vízitársulatok közvetlen víztelenítési feladatát 130 ezer hektárról történő vízelvezetésre lehetett becsülni. Ebben az időszakban 189 vízitársulati szivattyútelep és szivattyúállás működött, az átemelt vízmennyiség 27 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy a vízitársulatok naponta átlagosan több mint ötmillió köbméter vizet emelnek át.

A belvízvédekezésnek a közepén vagyunk! Ez a védekezésbe újonnan belépő társulatok száma is mutatja. A vízitársulati védekezés azonban kellő állami finanszírozással hatékony lehet!

VTOSZ titkárság

 

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.