TIRHírekVédekezés 2013Lassú javulás a belvízfronton

Lassú javulás a belvízfronton

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének közleménye

Budapest, 2013. április 19., péntek (OS)

 Április 10-15. között a vízitársulatok változatlan kapacitással végezték belvízvédelmi feladataikat. Öt nap alatt 200 szivattyúteleppel közel 35 millió köbméter vizet emeltek át. A társulatok által víztelenített területeken a felszíni elöntés 30 ezer hektárral csökkent,  de a  vízitársulatok által mentesítendő terület még mindig 70 ezer hektár. A  leginkább veszélyeztetett területeken védekező társulatoknál a védelmi fokozat, a bevetett kapacitás nem csökkent!
A "lavór" alján a Körös-Berettyói Társulat területén, ahol 49 szivattyútelep és szivattyúállás naponta másfél millió köbméter vizet emel át. A  hetek óta tartó szivattyúzás miatti védelmi költség 120 millió forint. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 15 szivattyúval napi egymillió köbméter vizet emel át. A két társulatnál több, mint hatezer hektárt sikerült mentesíteni.
Kritikus még a belvízhelyzet Püspökladány környékén, a Nagykunságban, a Tiszazugban és Kistelek valamint Kiszombor térségében. Kicsit jobb a helyzet a Bodrogközben, Szabolcsban, a Nyírségben, a Duna mentén, Kiskunmajsa és Szentes térségében. A vízitársulatok harmad- és  másodfokú védelmi készültségben döntően szivattyúzási feladatokat végeznek.
Továbbra is súlyos  gondok jelentkeznek a vízitársulati védekezés finanszírozásában. Az eddigi   védelmi feladatok költsége 570 millió forint, de  a vízitársulati védekezésre vonatkozó szerződések megkötése és a költségvetési forrás átutalás továbbra is késik!
VTOSZ titkárság"

Részletek a címre kattintva a Mellékletekben olvasható.

 

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.