TIRHírekSzövetségünk híreiForráshiány növeli a mezőgazdasági károkat

Forráshiány növeli a mezőgazdasági károkat

A vízitársulatok január eleje óta kisebb-nagyobb  megszakításokkal  folyamatosan védekeznek az általuk üzemeltetett   állami tulajdonban lévő műveken is, de   az április és május hónapban végzett  vízkárvédelmi feladataikhoz  az FVM  már  nem biztosított  forrást. A védekező társulatok komoly likviditási gondokkal küzdenek, a területi vízkárelhárítási munkák forráshiány miatti elmaradása további igen jelentős  károkat okoz a mezőgazdaságnak.     Iyen esetet mutat be a Kapos-Koppányvölgyi Vízitársulat vezetőjének alábbi levele is.

 

Kapos - Koppányvölgyi Vízi Társulat                      

7090  T A M Á S I

Rákóczi u. 17-19. Pf.: 79.

Tel./FAX: 74/471-411, 471-020.

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Cégjegyzék szám: 1716000003.

 

Kolossváry Gábor Úrnak, a Vízkárvédelmi Törzs vezetőjének

 A 04. 06. Tolnanémedi - Dombóvár belvízvédelmi szakaszon a Közép - dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. május 16-án 1700 órától a kurdi és dombóvári őrjárásban III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A pincehelyi és szakályi őrjárásban 2010. május 19-én 1100 órától szintén elrendelte a III. fokú készültséget.

A Kapos - Koppányvölgyi Vízi Társulat 2010. május 16-án 1700 órától szintén elrendelte a Kapos völgyben lévő társulati kezelésben lévő vízfolyásokon a III. fokú belvízvédelmi készültséget. 2010. május 17-én az elrendelést megküldtük a Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Szekszárdra az elrendelés jóváhagyására és a védekezés engedélyezésére.

A mai napig nem kaptunk választ sem a jóváhagyásra, sem az engedélyezéssel kapcsolatban!!!

Társulatunk 2010. május 17-től folyamatosan védekezik a belvízvédelmi szakaszon.

Eddigi becsült védekezési költségünk közel 5 millió forint, amit a Társulatunk tartalék pénzeszközei már nem fedeznek.

Jelen pillanatban a szakályi, Köves patakon védekezünk, melynek kezelője az MgSZH, míg Társulatunk az üzemeltetője. Ezen vízfolyáson jelenleg rendkívüli helyzet alakult ki. Pillanatnyilag minden erőnket ide összpontosítottuk.

2010. május 19. óta folyamatosan védekezünk a Köves patakon. A Kapos szintje a mai napig folyamatosan emelkedik. Ennek következtében a depóniák totálisan átáztak állékonyságuk kritikus az elvégzett nyúlgátépítési és depónia megtámasztási munkák ellenére. A Kapos magas vízszintje miatt a depóniák koronaszintjének biztonsága mindkét parton 1 - 2 cm-ben mérhető. A szükséges védelmi anyag beszállítása csak kézi erővel lehetséges - a talaj és a depónia állapota miatt - szinte emberfeletti erővel. Ezt hátráltatja még az ismét csapadékosra forduló időjárás (2010. május 30-án leesett 13 mm eső).

Az 5/2010. (V. 14.) FVM utasítás 3.1. pontjában foglaltaknak Társulatunk eleget tett.

Az utasítás 3.2. pontjában foglaltak alapján Társulatunknak 48 órán belül a védelmi tevékenység forrás felhasználás engedélyét vagy ennek elutasítását sem kapta meg a Minisztérium agrárgazdasági szakállamtitkárától.

A fenti utasítás 3.4. pontjának megfelelően a védekezést azonnal megkezdtük.

A 3.2. alapján a kötelezettség vállalás hiányában a védekezési tevékenység csak a helyi védelemvezető felelősségére és a Vízi Társulat költségére végezhető.

Az előbbieket figyelembe véve, valamint azt a tényt, hogy a Társulat pénzügyi lehetőségei a további védekezést nem teszik lehetővé, kénytelenek vagyunk a védekezési munkálatokat a holnapi naptól felfüggeszteni.

A védekezési munkák felfüggesztése után keletkező károkért Társulatunk anyagi felelősséget nem tud vállalni.

Tamási, 2010. május 31.

Tisztelettel:

                                                                                  Tóth István  igazgató

                                                                                védelemvezető

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 19., péntek van.
Emma napja van, holnap Tivadar napja lesz.