TIRHírekSzövetségünk híreiBe kell fizetni a víztársulatoknak a tagi hozzájárulást, ha 2012.12.28. előtt hozták a határozatot

Be kell fizetni a víztársulatoknak a tagi hozzájárulást, ha 2012.12.28. előtt hozták a határozatot

 Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  Honlapja - 2013. október 09. szerda

"A vízitársulati tagok fizetési kötelezettségére vonatkozó sajtóközleményünk után tagjaink további kérdéssel fordultak hozzánk. A legtöbb vízitársulatnál ugyanis már a 2012. évi CCXIII törvény hatálybalépése előtt megtörtént a 2013-as évre szóló fizetési kötelezettségről a döntés, amit küldöttgyűlés hozott, azóta közgyűlés összehívása nem történt. Tagjaink nem tudják, ebben az esetben van-e fizetési kötelezettségük.

Szeretnénk felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy azoknál a társulatoknál, amelyeknél a küldöttgyűlés 2012. december 28-a előtt hozott határozatot 2013-ra vonatkozóan a társulat működését és a területi vízgazdálkodási közfaladatainak ellátást biztosító hozzájárulás fizetésére, ott a tagoknak ezt a fizetési  kötelezettséget teljesíteniük kell.

A Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályvezetőjének 2013. április 15-i állásfoglalása értelmében ugyanis a 2009. évi CXLIV. törvény  2012. december 28-tól hatályos törvénymódosítása  nem érintette a  vízgazdálkodási társulatok küldöttgyűlései által  korábban meghozott határozatokat. Ugyanezt erősítette meg a  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása, miszerint: a 2012. évi CCXIII. törvény december 28-i hatályba lépését megelőző „… küldöttgyűlési határozatok érvényességét és hatályát önmagában a jogszabályi környezet változása nem érinti, így azok mindaddig kiváltják a hozzájuk fűződőd joghatásokat, amíg a közgyűlés… - szintén határozati formában meghozott döntésével meg nem változtatja.”

dr.VÁ

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.