TIRHírekTájékoztatókAlapvető változások várhatók 2014-től a területi vízgazdálkodásban

Alapvető változások várhatók 2014-től a területi vízgazdálkodásban

 

A Kormány 2013. november 15-én benyújtotta az  „egyes törvények vízgazdálkodási tárgyú módosításáról” szóló T/13051. számú törvényjavaslatot. A törvényjavaslat benyújtását nem előzte meg társadalmi egyeztetés, így a VTOSZ is csak  az Országgyűlés Honlapjáról értesült  a területi vízgazdálkodás  és a több, mint 200 éves  múlttal  rendelkező civil szerveződés, a  vízitársulati intézmény rendszer  további sorsát alapvetően befolyásoló változások tervezetéről.

A Tervezet módosítja a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt és a vízitársulatokról szóló 2009. évi CXLIV. törvényt.

A módosítás lényege, hogy a vízitársulatok kezelésében vagy üzemelésében lévő valamennyi  állami tulajdonban lévő víz és vízi létesítmény vagyonkezelői a vízügyi igazgatóságok lesznek és ellátják azok üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését.

A vízitársulatok kezelői joga a vízigek vagyonkezelői jogának ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével egyidejűleg megszűnik.

A nem állami tulajdonú vizek és vízilétesítmények tulajdonosai pedig kérhetik, hogy műveiket a vizigek a vagyonezelésükbe vett művekkel együtt  költségvetési forrásból üzemeltessék.

A törvényjavaslat elfogadását követően a jelenlegi 12 574 km kisvízfolyás és csatorna helyett a vizigeknek  legkevesebb 50.000 km-t, de előfordulhat, hogy akár 100 000 km kisvízfolyást és csatornát kell költségvetési forrásból üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni.  

A Tervezet  nem változtat a vízitársulatok szervezetére, működésére vonatkozó szabályokon.

A VTOSZ vezetése tegnap intézkedett a vízitársulati munkabizottság soron kívüli ülésének összehívásáról, amelyen a törvénytervezet hatályba lépéséig és  azt követő időszak feladatait kell meghatározni.

A törvénytervezet a címre kattintva a Mellékleteknél is olvasható.   

dr.VÁ

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (T-13051.pdf) állomány letöltéseT-13051.pdf 522 Kb
 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.