TIRHírekSzövetségünk híreiÚMVP-s pénzt kapott Jászkisér!

ÚMVP-s pénzt kapott Jászkisér!

A Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat az ÚMVP egyik károsultja, hiszen a 2013-ban befejezett és szabályosan elszámolt beruházás kifizetési kérelmére másfél évig nem kapta meg az uniós támogatást.

Összesen hét olyan vízitársulat van, amely – a VTOSZ megítélése szerint – a hibásan értelmezett jogszabályváltozás miatt az elvégzett beruházás ÚMVP-s támogatását nem kapta meg. Az ügyben az elmúlt másfél évben a VTOSZ számos érintett szervezetet keresett meg az MVH-tól, a Vidékfejlesztési Minisztériumig, majd a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárságáig, de végrehajthatatlan ötletektől eltekintve az ügy nem mozdult előre. 2014-ben annyi történt, hogy kiderült, a támogatási rendeletet kellene módosítani, ehhez az ÚMVP Monitoring Bizottságának hozzájárulása kell. Miután a MB ezt a hozzájárulást 2014. december 9-én megadta, az Irányító Hatóság Brüsszelhez fordult jóváhagyásért.

A 2015. márciusában megválasztott új VTOSZ elnökség folytatta a megkezdett "harcot". Újólag az MVH-hoz és a Miniszterelnökséghez fordult, miközben az is kiderült, hogy ezeknek a beruházásoknak a kötelező fenntartását 2014-ben gyakorlatilag senki nem végezte el és átláthatatlan a 2015. évi helyzet.

A Jászkiséri Társulat váratlan pénzhez jutása (a 2013-ban benyújtott kifizetési kérelem jóváhagyása után!!) új fejlemény az ügyben. Folyik az egyeztetés a többi érintett társulattal is. Amennyire örvendetes, hogy a másfél éve jogosan járó támogatást egy társulat megkapta, annyi kérdés is felvetődik az ÚMVP támogatással megvalósult beruházás kedvezményezettségével, a kötelező fenntartással és annak forrásával, a monitoring jelentésekkel, sőt akár a vagyoni kérdésekkel kapcsolatban is. A VTOSZ kész ezen érdekképviseleti kérdések továbbvitelére és az érintett főhatóságokkal való egyeztetésre.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 19., péntek van.
Emma napja van, holnap Tivadar napja lesz.