TIRHírekSzövetségünk híreiÜlést tartott a VTOSZ elnöksége 2017 január 12.-én

Ülést tartott a VTOSZ elnöksége 2017 január 12.-én

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnökségének ez év első ülésére 2017. január 12-én került sor Gödön Szegedi Sándor elnök vezetésével.

Az elnökség három fontos témát tárgyalt meg:

  • az EU támogatással létesült beruházások vízitársulati térítésével kapcsolatos VTOSZ - MNV Zrt. jogvita aktuális kérdéseit,
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elképzeléseit és javaslatát a vízitársulatok újjászervezésével kapcsolatban,
  • a VTOSZ elkéápzeléseit és javaslatait a vízitársulati működés megújítására vonatkozóan.

Az uniós támogatással állami tulajdonú műveken végzett beruházások értékének térítése, miután ezen művek vízügyi igazgatósági vagyonkezelésbe kerültek, három éve téma az érintett vízitársulatok körében. Az ügy 2016. nyarán vett fordulatot, amikor az OVF kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is bekapcsolódott. Az MNV Zrt. és a VTOSZ közötti jogszabály értelmezési vita már több fordulatot vett. Ezzel kapcsolatban "súlyos" levélváltás folyik a két szervezet között, amelyben a jogászoké és a jogértelmezésé a főszerep. A VTOSZ elnöksége az MNV Zrt. legutóbbi levelésre adandó válasszal foglalkozott és elfogadta az Országos Szövetség jogtanácsosának, dr. Nyitrai Judit ügtyvédnek a véleményét az állami tulajdonú ingatlan történő ráépítés és az uniós támogatás vízitársulati vagyonná válása kérdésében. A vízitársulatok ilyen értelmű tájékoztatást kapnak a VTOSZ-től és természetesen megfogalmazódik a válasz az MNV Zrt. felé is. Elhúzódó jogvitára lehet számítani.

A vízitársulatok megítélése abban a tekintetben változni látszott már az elmúlt évben, hogy számos érintett állami szervezet (BM, OVF) és szakmai, érdellépviselet (NAK, MAGOSZ, TÖOSZ) támogató kijelentéseket tett. Az a vélemény jezdett kialakulni, hogy a megváltozó, megújuló vízitársulatokra a területi vízgazdálkodásban szükség van, hiszen az látszik, hogy az állami gondoskodás nem ér le minden helyi műig, helyi vízgazdálkodási problémáig. Elkezdődött először egy konzultáció a vízitársulatok megújításáról, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara konkrét javaslattal áll elő nemzeti vízgazdálkodási és vízhasznosítási társulatok létrehozásával kapcsolatban. A javaslatban a vízitársulati és szövetségi vezetők véleménye szerint számos használható, de több kritizálandó elem van. Az elnökség ebben a kérdésben alakított ki egységes véleményt.

Amikor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata megérkezett a VTOSZ-hez, az volt az első, természetes reflex, hogy az Országos Szövetség is dolgozzon ki egy javaslatot, hiszen a működő társulatokat, a vízitársulati viszonyokat itt ismerik a legjobban. Mivel a vízitársulatok újjászervezésének egyik sarokköve a vízgyűjtő-gazdálkodási terv 42 alegységére kialakítandó szervezetek létrehozása, a VTOSZ először egy háttéranyagot készített arról, hogy a VGT alegységeit és a hagyományos vízitársulati működési területeket hogyan lehet fedésbe hozni. További kérdést jelent a működő vízitársulatok átalakításának lehetősége, a megszűnt vízitársulatok helyén maradt "fehér foltokon" a szervezés elvégzése és főleg a vízitársulati tevékenység, azaz a területi (mezőgazdasági) vízgazdálkodási feladatellátás finanszírozása. Az elnökség ebben a kérdéskörben is hozott döntéseket, illetve adott irányokat a további tárgyalásokhoz.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.