TIRHírekSzövetségünk híreiDarányi Ignác szobrának felavatása

Darányi Ignác szobrának felavatása

Budapesten, a Városligetben, a Mezőgazdasági Múzeum előtt 2017. április 27-én avatták fel Darányi Ignác szobrát. A XIX-XX. század századfordulójának kiemelkedő agrárpolitikusa a korábban a Tiszavölgyi Társulat titkára volt, így kötődött a vízitársulatokhoz és a társulati úton megvalósított Tisza szabályozáshoz.

A szoboravatásról készült fényképek itt tekinthetők meg:

 

IMG_4821.jpg

 

IMG_4829.jpg

 

IMG_4839.jpg

 

IMG_4853.jpg

 

IMG_4864.jpg

 

A szoboravatásról közreadjuk Fejér Lászlónak, az MHT vízügyi történeti bizottsága elnökének beszámolóját is:

Darányi Ignác szobrának felavatása

2017. április 27-én Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kezdeményezésére és részvételével ünnepélyes keretek között sor került Darányi Ignác szobrának felavatására a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Hunyadi-udvarán. A nap jelentőségét aláhúzza a tény, hogy a szobor felavatására pontosan 90 évvel Darányi halálát követően került sor.

Darányi Ignác a 19/20. századforduló meghatározó agrárpolitikusa volt, földművelésügyi miniszterként érdemei vitathatatlanok a magyar mezőgazdaság fejlesztésében és modernizációjában. Az ő nevéhez fűződik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megalapítása. Darányi munkássága során hamar felismerte a tudomány és az oktatás jelentőségét az agrárium átalakításában. Ezért is szorgalmazta egy olyan intézmény létrejöttét, amely a magyar mezőgazdaság szellemi bázisaként működve segíteni tudja az előremutató kezdeményezések bemutatását és elterjedését. Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy Darányi első miniszteri kinevezése előtt 17 éven át a Tiszavölgyi Társulat Központi Bizottságának titkáraként dolgozott, s szerzett kellő tapasztalatot a hazai vízszabályozások és ármentesítések bonyolult kérdéseinek dzsungelében.

A múzeum udvarán először 1931-ben állítottak fel szobrot Darányi Ignác emlékére. A Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített alkotás a második világháború során megsérült, és utána el is távolították a Városligetből. A most újraöntött szobrot Györfi Sándor szobrászművész készítette az egykori szobor kisplasztikai terve alapján. Az eseményen dr. Fazekas Sándor mellett beszédet mondott dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Herman Ottó Intézet igazgatója és dr. Estók János a múzeum főigazgatója.

Darányi Ignác szobrának felavatásával a Múzeumot látogatók a magyar vízitársulati mozgalom két kiemelkedő alakjának szobrai között juthatnak el a főbejárathoz, hiszen Darányival szemben annak a Károlyi Sándor grófnak látható ülőalakos szobra (Stróbl Alajos alkotása), aki 1878-1894 között alelnöke, majd elnöke volt a már említett Tiszavölgyi Társulatnak. Mai szóval azt is mondhatnánk, hogy „főnöke" volt Darányinak, hiszen mindketten 1878-ban kerültek a tiszai ármentesítő és belvízrendező társulatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet vezető pozícióiba, s Károlyi elnöki székéről lemondva haláláig tiszteletbeli elnöke maradt a Tiszavölgyi Társulatnak.

 

Karolyi_Sandor_szobor_sm.jpg

 

A fenti szöveg a Mezőgazdasági Múzeum facebook oldalán található kommüniké kiegészített változata.
Fejér László
MHT vízügyi történeti bizottsága

 

 

Névnap

Ma 2021. január 23., szombat van.
Zelma és Rajmund napja van, holnap Timót napja lesz.