TIRHírekSzövetségünk híreiEgyeztetés a Miniszterelnökséggel

Egyeztetés a Miniszterelnökséggel

A vízitársulatok feladatai, a feladatok lehetséges finanszírozása és a társulatok átalakulása tekintetében a VTOSZ hosszabb idő óta folytat egyeztetéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a MAGOSZ, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőivel és szakembereivel. Készültek már előterjesztések és szakmai anyagok is. Így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két figyelemre méltó javaslatot is tett, amelyekben az ellátatlan mezőgazdasági vízgazdálkodási feladatok miatt aggódik, de hasonló aggodalom tapasztalható az Országos vízügyi Főigazgatóság részéről is. Az Országos Szövetségben szintén több javaslat, háttéranyag készült ezzel kapcsolatban. Mivel azonban érdemi jogalkotási javaslat nem került napirendre, a VTOSZ magas szintű kormányzati vezetőkhöz fordult annak érdekében, hogy a kérdésben előrelépés legyen. Ennek végül is az lett a hatása, hogy a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárságának államtitkára, Kis Miklós Zsolt egyeztetést kezdeményezett Szegedi Sándor VTOSZ elnökkel. A megbeszélésre 2017. május 9-én került sor Kecskeméten dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár vezetésével a VTOSZ elnökségének (Szegedi Sándor elnök, Tamaskó Gábor általános elnökhelyettes, Ugrai Bálint szakmai elnökhelyettes) és Ifjú Hubai Imrének, a NAK alelnökének a részvételével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselője korábbi aggodalmaik mellett azt is kifejtette, hogy a vízitársulatok hasznosan vehetnek részt a mezőgazdasági vízszolgáltatásban, az öntözés fejlesztésének elősegítésében. Ezzel párhuzamosan azonban a csapadékból keletkező káros többletvizek elvezetése is kiemelt feladatuk lehet.

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének az az álláspontja, hogy a tetejéről a talpára kellene állítani ezt az egész kérdést. Nem arról van tehát szó, hogy azért kell a társulatoknak finanszírozást biztosítani, hogy azok működőképesek legyenek. A területi vízgazdálkodási, ezen belül a mezőgazdasági vízgazdálkodási problémák valódi problémák, amint ez szinte egyöntetűen a NAK, az OVF és a VTOSZ anyagaiból egyaránt kiolvasható. Akár a sok, akár a kevés víz a mezőgazdasági termelés, a termelésfejlesztés gátja lehet. A kérdés tehát az, meg akarjuk-e oldani ezeket a vízgazdálkodási problémákat és a válasz egyértelműen az, hogy igen! A feladat megoldásához kell a finanszírozás a végrehajtó szervezet jellegétől függetlenül. Más kérdés, hogy ezeket a területi vízgazdálkodási problémákat szakmailag felkészült, a helyi viszonyokat jól ismerő, társadalmilag beágyazott, a mezőgazdasági termelőkkel és az önkormányzatokkal speciális kapcsolatban lévő, felelőséggel dolgozó, a későbbiekben is számon kérhető szervezettel a legcélszerűbb megoldani és ez a vízgazdálkodási társulat, változzon a neve bárhogy is meg! És nyilván lehet és érdemes a finanszírozásról is vitát folytatni, de mivel a feladatot nem állami tulajdonban lévő művekkel kell megoldani, az államnak lehet szabályozó, támogató szerepe, de a gazdák és önkormányzatok anyagi hozzájárulása a feladatok megoldásához elkerülhetetlen.

A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága egy egyeztetett anyag elkészítésére szólította fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, a MAGOSZ-t és a VTOSZ-t. Ezt a javaslatot a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságához (mint állami vízügyi irányító szervhez) kell benyújtani. A Helyettes Államtitkárság feladata lesz ezután egy belügyminisztériumi kormány-előterjesztés elkészítése.

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.