TIRHírekSzövetségünk híreiVTOSZ elnökségi ülés, 2017 december 6. (összefoglaló)

VTOSZ elnökségi ülés, 2017 december 6. (összefoglaló)

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnökségének 2017. évi negyedik ülésére 2017. december 6-án került sor Sződligeten, a VTOSZ új székhelyén. Az ülést Szegedi Sándor, a VTOSZ elnöke vezette.

Az ülésen a következő témák kerültek napirendre.

  1. Tájékoztató az előző elnökségi (2017. augusztus 28.) ülés óta végzett munkáról, a rendezvények visszhangjáról.
    Előadó: Szegedi Sándor elnök
    Szeptember 21-én rendkívüli VTOSZ küldöttgyűlésre került sor, majd emlékülés volt a VTOSZ megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Szeptember 21-22-én vízitársulati igazgatói és főkönyvelői értekezletre is sor került. Az ősz folyamán a következő témákban került sor valamilyen intézkedésre:
    - vízitársulati vagyontérítés: igényfelmérés és konzultáció előkészítés, a konzultáció december 14-én lesz,
    - közfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetés a BM-mel, az országos közfoglalkoztatási program BM-beli konzultációja 2017. december 5-én volt,
    - az önkormányzati szövetségekkel konzultáció a területi vízgazdálkodásról és a vízitársulati működésről (Sződliget, november 9.),
    - konzultáció a vízgazdálkodási szakmai kamara létrehozásának lehetőségeiről (2017. december 4.),
    - faktorálási lehetőségek felmérése,
    - tagdíjszámlák kibocsátása, tagdíjhelyzet felmérése, felszólító levelek kiküldése,
    - vízitársulatok működésével, finanszírozásával kapcsolatos háttéranyagok.
  2. Az önkormányzati szövetségekkel történt konzultáció értékelése, további lehetőségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
    Előadó: Szegedi Sándor elnök és Tamaskó Gábor általános elnökhelyettes
    A konzultáción három önkormányzati szövetség képviselője volt jelen. Egyetértés volt abban, hogy az érdekelteknek anyagilag hozzá kellene járulniuk a területi vízgazdálkodási feladatok megoldásához, a harmadlagos művek karbantartásához. Az is egyértelmű viszont, hogy politikai akarat, állami hozzájárulás nélkül lehetetlen megoldani a feladatot. Várható, hogy a konzultáció folytatódik 2018-ban is, de az országgyűlési választásokig nem várható változás.
  3. A vízitársulati vagyontérítéssel kapcsolatos fejlemények, vízitársulati visszajelzések, követeléskezelési (faktorálási) lehetőségek.
    Előadó: Szegedi Sándor elnök
    A vízitársulatoknak két lehetőségük van: faktorálás, aminek a nehézségei abban jelentkeznek, hogy nincs nagy érdeklődés a faktoring cégek részéről, vagy pereskedés az MNV Zrt-vel, ami költséges, időben elhúzódó és bizonytalan kimenetelű. További egyeztetésekre van szükség.
  4. A vízügyi szakmai kamara létrehozásának lehetőségei, előkészítő egyeztetések és előzetes vélemények.
    Előadó: Szegedi Sándor elnök
    Az elképzelés olyan gazdasági kamaráról szól, mint amilyen a Nemzeti Agrárgazdasági kamara, vagy az Ipari és Kereskedelmi Kamara. A meglévő szervezetek nem ilyenek. A Mérnöki Kamara az egyéni mérnöki érdekeket védi, a Magyar Hidrológiai Társaságnak nincs érdekképviseletei vagy egy gazdasági kamarához hasonló funkciója, szakmai-tudományos szervezet. A kérdés további egyeztetést igényel.
  5. A vízitársulati közfoglalkoztatás helyzete, a 2018. évben várható közfoglalkoztatási feltételek.
    Előadó: Szegedi Sándor elnök
    2017. december 5-én volt országos értekezlet a Belügyminisztériumban a közfoglalkoztatásról. A BM részletes közfoglalkoztatási feltételei ismertek, azokat az érintett társulatok írásban megkapták és megtalálhatók a honlapon is.
  6. Egyéb, aktuális kérdések
    A VTOSZ a likvid helyzet fenntartása érdekében 2018. január elején tagdíj előleg számlákat fog kibocsátani.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.