TIRHírekSzövetségünk híreiSzegedi Sándor látogatása Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatónál

Szegedi Sándor látogatása Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatónál

2019. március 14-én Szegedi Sándor, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke látogatást tett Gödöllőn Dr. Gyuricza Csaba főigazgatónál, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vezetőjénél. A látogatás apropóját az adta, hogy a Kormány döntése alapján 2019. első félévében a NAIK szervezetén belül jön létre a Nemzeti Öntözési Központ.

Dr. Gyuricza Csaba korábbi nyilatkozatában az öntözés fejlesztéssel kapcsolatban problémaként említette meg, hogy a potenciális öntözőgazdaságoknak nem volt hova fordulniuk, ha öntözni szerettek volna, illetve, hogy a vízitársulatok felbomlásával megszűntek vízszolgáltató szervezetek.

Sajnos ténykérdés, hogy megszűntek olyan társulatok (Mirhó-Kisfoki VgT. Kunhegyes, Szeged és Környéke VgT.), amelyek jelentős mezőgazdasági vízszolgáltatást végeztek, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében vízitársulatok műveik "elvesztése" okán felhagytak a vízszolgáltatással. Ugyanakkor ez a folyamat csak az elmúlt néhány évben hozott ilyen negatív hatásokat. A 2010-es évek közepén még a vízitársulatok kezében volt a mezőgazdasági vízszolgáltatás 70 %-a, volt tehát kihez fordulnia öntözővízért az ezt igénylő gazdaságoknak. Számos társulat ma is jelentős mezőgazdasági vízszolgáltató és az ezt a tevékenységet megszüntető, de még működő társulatok a szolgáltatási feltételek helyreállásával el tudnák látni öntözővízzel az igénylőket.

Mivel a Kormány kiemelt feladatnak tekinti az öntözés fejlesztését, ehhez szakmailag felkészült vízszolgáltató szervezetekre is szükség van, hogy a főműves vízkivételi pontról az öntöző gazdasághoz juthasson az öntözővíz. Szegedi Sándor VTOSZ elnök arról tájékoztatta Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatót, hogy a vízitársulatokat vízszolgáltatóként célszerű lenne újra széles körben bevonni az öntözésfejlesztési célok eléréséhez.

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.