TIRHírekSzövetségünk hírei43 millió forint tagi hozzájárulás belvízvédekezésre

43 millió forint tagi hozzájárulás belvízvédekezésre

Az állam által vállalt 86 millió forint mellett 43 millió forint tagi hozzájárulást  fordított csak belvízvédekezésre  Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat de mi lesz jövőre?

 

A társulat 207.000 hektár nagyságú  működési területén   az első fél évben lehullott közel 500 mm csapadék rendkívül megnehezítette a termelők és a társulat munkáját.

A társulat  a belvízvédekezés időszakában 201. január 2. -2010. július 14. között 40 dolgozójával 8 darab stabil elektromos  és öt mobil szivattyútelepet  üzemeltetett. 12 638 méter  csatorna  gaztalanítási, kotrási munkákat végezte el.

A társulat 207.000 hektár nagyságú  működési területén  16 950 000 köbméter vizet emeltek át, a befogadó csatornák fenntartásánál cél volt, hogy  azok a  gravitációs befogadásra alkalmasak legyenek.  

A védekezést  a termelőkkel, önkormányzatokkal való  együttműködés jellemezte.

A védelmi munkák finanszírozásából az állam utófinanszírozással  86 millió forintot vállalt, de a szabályos elszámolás ellenére a teljes összeg kifizetésére még nem került sor.  

A tagok által befizetett társulati hozzájárulásból 43 millió forint  a belvízvédekezésre került felhasználásra. A belvízvédekezés során történt értékmentés annak köszönhető, hogy a tagok döntő többsége befizette a hozzájárulást. Köszönet ezért  a társulat tagjainak.  Ugyanakkor ez a 43 millió forint nagyon hiányzik az ez évi fenntartási munkák finanszírozásánál.

 

A vízgazdálkodási társulatok tagjai  országosan, évente 4-4,5 milliárd forint társulati hozzájárulást fizetnek be.  Ahhoz, hogy a művek fenntartottsága, karbantartottsága  elérje legalább a 70 százalékos szintet, 8-10 milliárd forintra lenne szükség és további hasonló nagyságrendű összeg biztosíthatná a művek rekonstrukciós munkáit és a volt üzemi, jelenleg már önkormányzati tulajdonba került  csatornák működőképességét.

Július 22-én elfogadta az országgyűlés a 2010. évi XC. törvényt, mely szerint a jövő évtől a vízitársulati tagoknak nem kell társulati hozzájárulást fizetni. A  termelőkből  és önkormányzatokból szerveződött  vízitársulatok   természetesen nem tiltakoznak ez ellen, bíznak abban, hogy a jogalkotói döntést követően a területi vízgazdálkodáshoz

szükséges forrást a központi költségvetésből jövő évtől biztosítani fogja.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.