Feladatterv szöveges 2010.10.20.

F e l a d a t t e r v

A Balaton-nagyberek Vizitársulat

2010.09.01-12.31.közti időszakára

 

Tisztelt Küldöttgyűlés!

 

A cégbírósági bejegyzésünket követően a HUBERTUS Agráripari társasággal megállapodást kötöttünk az Alapszabályunkban rögzített feladatok átvételére a Balaton Nagybereki belvíz öblözet területén. Ennek kapcsán társulatunk feladatává váltak a térség fenntartási , felújítási valamint fejlesztési munkái a vízkormányzás területén.

A megalakulásunkat és cégbírósági bejegyzésünket követő 1/3 gazdasági évre beruházási felújítási munkát nem irányzunk elő csak fenntartási munkák elvégeztetését.

Ettől függetlenül azok előkészítő munkálatait is megkezdtük.

 

             I.      Beruházások körében előkészítés alatt áll:

 

  1. Balatonfenyvesi szivattyútelep épület felújítása és szivattyúkapacitás bővítése.

Az építéshatósági és a vízjogi létesítési engedély kiadása és jogerőre emelkedése a 2011-es év elejére várható. Az akkori pályázati lehetőségek és társulatunk finanszírozási  helyzetének az ismeretében a jövő évi feladattervben tudunk foglalkozni vele. A tervezés költségei szerepelnek idei költségvetés tervezetünkben. A fejlesztés megvalósítása esetén lehetőség nyílik a leromlott állapotú műemlék épület felújítására, valamint jelentős szivattyú kapacitás bővülésére. A fejlesztés teljes megvalósulási költsége kb. 100 millió Ft az épületre vonatkozóan, és kb. ugyanannyi a vízgépészeti kapacitás bővítésre. Az összeg nagyságrendjéből látható, hogy csak pályázati pénzek bevonása esetén van reális megvalósulási lehetőség.

 

  1. Bélatelepi szivattyúház bontás és a vízi műtárgy átépítése.

A vízjogi létesítési engedélyt megkértük az engedélyezési eljárás fel van függesztve a Balaton-nagybereki Belvíz Öblözet vízjogi üzemelési engedélyének kiadásáig és jogerőre emelkedéséig. Azt követően tudjuk a kivitelezés költségeit és a beruházás időpontját tervezni A tervezés költségei szerepelnek idei költségvetés tervezetünkben. A fejlesztés megvalósítása esetén a 10 éve nem használt szivattyúház épülete és még megmaradt technológiája elbontásra kerülne, és egy fix gáttá lenne átépítve a Berek és a Balaton vízrendszere között.

A fejlesztés várható költség igénye 6-7 millió Ft, melyhez szintén célszerű lenne pályázati forrásokat igénybe venni.

 

          II.      Felújítások körében előkészítés alatt áll:

 

A jelenleg hatályos 34/2008.(III.27.) FVM rendelet szerint korlátozott pályázati lehetőségünk van a meglévő csatornák eredeti kereszt szelvényre történő felújítására. A pályázati források korlátozottsága, valamint jogerős vízjogi engedélyünk hiánya okán bizonytalan a pályázati lehetőség kiaknázása, de eredményessége esetén is csak a 2011.évben történhetne a munkavégzés és a pénzügyi elszámolás. Ezért maximális célkitűzés jelen gazdasági évre a pályázati lehetőség esetén annak benyújtása. Folytatása a következő év feladattervében pontosítható.

A fejlesztéssel a jelenlegi pályázati feltételek változatlansága esetén csatorna folyóméterenként 6-8 000 Ft kotrási költséget lehet elismertetni, melynek 70 %-ára biztosítható pályázati támogatás. Ez az igénybe vehető kivitelezői kapacitás függvényében évi  50-60 km kotrás esetén  30-40 millió pályázati pénz megcélozását teszi lehetővé kb. 10 millió Ft-os önrész mellett.

 

       III.      Fenntartási munkák:

Mivel társulatunk saját kivitelező kapacitással nem rendelkezik, a tervezett munkákra árajánlatot kértünk kivitelezőktől az alábbi műszaki tartalommal:

 

  1.) Kétoldali gát és mederkaszálás, ezen belül:

- gát kaszálása külső gát talp élétől a külső rézsű ferde oldala,                                                    a                gát korona   vízszintes teteje, a belső rézsű  ferde oldala                                                              

csatorna vízszintjéig, - a kaszálék helyszínen hagyásával.

- teljes mederszelvény kaszálása a kaszálék és uszadék eltávolításával

- Kaszálék és uszadék elhelyezése részünkről tetszőleges módon

  1. gát korona külső talp élén kívüli területen deponálva
  2. komposzttelepre elszállítva
  3. korona élen deponálva, ott összezúzva és lehengerelve betömörítve

-         gát koronák külső talp élei közt bokrok, cserjék eltávolítása, kiirtása,

-         hídfejek, átereszek mellett mindennemű vegetáció eltávolítása

 

  1. 2.)    Belvízátemelés:

      Társulatunk tulajdonában van 2 db 1 m3/sec és 1 db 4,5 m3/sec átemelő kapacitású

      beépített szivattyú, továbbá kivitelezőnk rendelkezik 1 db 0,8 m3/sec és 1 db 0,4     

      m3/sec átemelő kapacitású traktoros meghajtású mobil szivattyúval, és továbbiak                                      beszerzését tervezi

      A vízjogi engedélyben rögzített szintek között tartva a vízszintet saját szivattyúnk üzemeltetéséhez    

      szükséges

-         épületet

-         villamos energiát

-         szivattyú felügyeletet

-         uszadék eltávolítást a gereb rácsról

-         uszadék elszállítását a depóniahelyről

      kivitelezőnk biztosítja szerződéses jogviszony alapján.

      A saját tulajdonában lévő mobil szivattyúk üzemeltetését és ezek kiszolgálását

      szintén Ő végzi, társulatunk felé. A szivattyú üzemnaplók leigazolt teljesítménye     

      alapján történik a számlázás.

 

      A megvalósítandó fenntartási munkák mennyiségében az előkészítés során három kategóriát   határoztunk meg, és terjesztettük az Intéző Bizottság elé. A bizottsági ülésen megfogalmazott kiegészítésekkel és módosításokkal egy negyedik kategóriát hoztunk létre.

Az Intéző Bizottság ezt a IV. kategóriát javasolja elfogadásra a küldött gyűlésnek.

 

  1. I.                   Kategória:

A téli vizek levezetésének a biztosítására célszerű lenne a Keleti – Nyugati Főcsatornák teljes hosszában, valamint az arra csatlakozó Észak – déli tájolású csatornák teljes hosszában a gát és meder karbantartást elvégezni még a téli fagyok beállta előtt. Ezzel biztosítanánk az olvadék vizek levezetését a szivattyútelephez, és a fagyok elmúltával a keresztcsatornák karbantartásával tudnánk biztosítani a tavaszi mezőgazdasági munkák végzését, valamint a vegetáció megindulásával a legeltetést.

Az idő szűkössége, valamint a várhatóan 100 milliós nagyságrendű érdekeltségi hozzájárulás igény, továbbá a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt nem reálisan megoldható a megvalósítása, de a vízgazdálkodás és a gazdálkodás biztonságát ez szolgálná leginkább.

Kockázati elemet nem tartalmaz, megvalósítása esetén úgy a vízjogi engedélyből fakadó kötelezettségünknek, mint a földtulajdonosok gazdálkodási érdekeinek maradéktalanul megfelelnénk.

 

  1. II.                Kategória:

Kelet – Nyugati főcsatornák teljes hosszában, valamint az arra csatlakozó Észak – Déli tájolású csatornák autópálya átereszekig terjedő szakaszában a gát- és a meder karbantartási elvégzése még a téli fagyok beállta előtt. Ezzel biztosítanánk az olvadék vizek levezetését az autópálya és a szivattyútelep között, a vízjogi engedélyben rögzített szinten. Az ettől délre elterülő nyugati berekben a tavaszi szántóföldi műveléshez, - a keleti berekben a vegetációt követő legeltetéshez szükséges csatorna karbantartást január hónapban haladéktalanul meg kellene kezdeni.

Jelen feladattervünk műszaki tartalmában a középső változat ezt a kategóriát tartalmazza.

Kockázati elemet a vízjogi engedélyben foglalt kötelezettségek terén nem tartalmaz, az autópálya állékonyságát biztosítja. Az autópályától délre kockázati elem a belvizes tél estén ellehetetlenülő tavaszi legeltetés és szántóföldi földművelés.

 

  1. III.             Kategória:

Feladattervi koncepció kialakításához előzetes egyeztetést folytattunk le a legnagyobb földhasználó részvételével. A tárgyalásról készült jkv jelen feladattervi előterjesztés melléklete.

A földhasználói álláspont miatt a feladattervünk műszaki tartalmában az ehhez a kategóriához tartozó paramétereket is szerepeltetni kell, annak a hangoztatásával, hogy jelen előterjesztés javaslata a II. kategóriában megfogalmazott műszaki tartalom, a maximális célkitűzést pedig az I. kategória tartalmazza.

Kockázati elem a vizek akadálytalan lefolyásának a hiánya, a megengedett maximális talajvíz szintet meghaladó vízszint  kialakulása tartósan a szivattyú telep folyamatos működése esetén is. Ugyanis a vegetációval telt árokszelvények nem tudják a szivattyú kapacitásnak megfelelő tömegáramot szállítani. Ez az autópálya lábazati töltésének elázását, - így a pálya roskadását okozhatja, valamint a tavaszi állattenyésztési és talajművelési feladatok jelentős késését.

 

  1. IV.              Kategória:

 

Az Intéző Bizottság számba vette a Berek jelenlegi vízállását, a területek vízborítását és a gátak átázását.

Fentiek alapján annak megállapítására jutott, hogy egy menetben nincs meg a műszaki-technikai lehetősége a II. kategóriában foglalt műszaki tartalom megvalósításának, a III. kategóriában foglalt tartalom viszont nem elégséges.

Az I. kategória műszaki tartalmának a megvalósítására az  adott helyzetben szintén nincs meg a lehetőség!

Ezért  a 12.31.-ig terjedő időszakban a IV. kategóriában foglalt feladatok végrehajtását javasoljuk! Annak az indoklásával, hogy a Keleti Főcsatorna Táskai csatornáig terjedő szakaszának a mederkaszálásával tudjuk biztosítani, hogy az akadálytalan áramlás révén a Táskai csatorna torkolatáig a szivattyú háznál elérhető  102,40 mBf  vízszintet biztosítsuk.

Ennek gravitációs szívó hatása biztosítja, hogy a még karbantartatlan Keleti Főcsatorna szakasz, - valamint a Jankovics, - Széchenyi, - Medvagya, - és Táskai csatornák levezessék a Meszes térségében úgy a vizet, hogy a gátak bejárhatóak legyenek, és a mederkaszálás elvégezhető legyen.

Ha ennek végrehajtása január február hónapokban megtörténik, úgy a téli olvadás, és a tavaszi csapadék nem veszélyezteti  az autópálya állékonyságát, de ez már a következő év feladattervében fog szerepelni.

Fenti koncepció megvalósulását elősegítendő, a rendelkezésre álló mobil kapacitással a Milkovics árok  Északi végén elő kell segíteni a január – februárra maradó  meder kaszálások vízszint süllyesztését.

A  szeptemberi tény számok ismeretében (3 millió m3 ) ugyancsak javasolja az Intéző Bizottság a 4 millió m3 előírányzott belvíz átemelést m3egduplázni.

 

 

 

Kérem a Tisztelt küldött gyűlést, hogy a megvalósítandó feladatokat az Intéző Bizottság javaslatának megfelelően a IV. kategóriában foglaltak szerint hagyja jóvá!

 

Az egyes kategóriákhoz tartozó műszaki feladatokat a helyszín és a pontos mennyiség feltüntetésével a mellékelt  táblázat tartalmazza.

Kelt: Kéthely Sári puszta 2010. október 15.

                                                                                         Csató András

                                                                                 Intéző Bizottság Elnöke

 

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.

Események

március 2024
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31