TIRHírekFigyelőTöbb mint 50 vízi társulat lát el valamilyen védelmi feladatot

Több mint 50 vízi társulat lát el valamilyen védelmi feladatot

Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS

 SAJTÓKÖZLEMÉNYE

 

A negyedik legnagyobb árhullám a Tiszán, Vásárosnaménynál

A Tiszán levonuló árhullám Vásárosnaménynál az éjszaka, 904 centiméterrel tetőzött. 39 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb, a nagy, 2001-es árvíz idején mért vízszinttől. A most mért értéket még egyébként, az 1970-es és az 1999-es adatok előzik meg. A folyó hosszan tetőzik, a víz lassan vonul le, mivel a Tisza mellékfolyói egyidejűleg áradnak.

 

A Bodrog áradása hatással van a befogadó folyóra, a Tiszára. A két folyó vízhozama Tokajnál találkozik össze, ami a folyó város alatti szakaszán egészen Csongrádig tartós, harmadfokú készültséget idézhet elő. A Bodrogon egyébként III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Felsőbereckinél ma reggel 739 centimétert mértek, ami 39 centiméterrel haladja meg a harmadfokú készültségi szintet. A folyó enyhén tovább árad, ma várható a hosszan elnyúló tetőzés.

 

Jelenleg folyóink fővédvonalain 1991 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:

 

  • III. fokú árvízvédelmi készültség van 327 km hosszon, a Tisza felső szakaszán, a Bodrogon, valamint a Szamos torkolati és a Kraszna alsó szakaszán, a Fekete-Körösön.

  • II. fokú árvízvédelmi készültség van 934 km hosszon, a Zalán, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Túron, a Tiszán Tiszaújváros Tokaj között, a Sajón, a Taktán, a Zagyva középső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán és a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

  • I. fokú árvízvédelmi készültség van 733 km hosszon, a Zagyva felső szakaszán, a Tiszán Tiszaroff és Tiszaújváros között, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán.

 

Belvízvédekezés

 

A hideg idő és a lefagyások miatt egyelőre nem romlott a belvízhelyzet Margyarországon. Az elmúlt napon az Alföld középső részét érte legtöbb csapadék (3-5 mm), elsősorban hó formájában. A belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken 315 700 ha, ebből 172 000 ha a vetés-szántó, a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület szakmai tapasztalatok szerint ennek kétszerese, ennek megfelelően a káros helyzet akár 1 millió hektárra is kiterjedhet.

A belvízvédekezés három szervezet feladata hazánkban. Belterületen az Önkormányzatok, míg a külső területeken a Vízügyi Igazgatóságok és a Vízügyi Társulatok védekeznek.

 

Jelenleg mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 80 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és 23 szakaszon (Zala, Kis-Balaton, Felső-Tisza vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek.

 

Jelentős feladat hárul a vízi társulatokra is. A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy ezekben a napokban több mint 50 vízi társulat lát el valamilyen védelmi feladatot. A védekező vízi társulatok egy része az egész év folyamán jelentős védelmi feladatot látott el. Számos olyan társulat van, ahol a védelmi fokozatban töltött napok száma meghaladta a 200 napot, sőt a Békési Társulatnál több mint 300 napot védekeztek ebben az évben.

 

Jelenleg 205 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 17 település III. fokban.

 

A vörösiszap szennyezés

 

A vörösiszap szennyezéssel kapcsolatos pH mérések folytatódnak. A csapadékos idő, és az áradások hatására fennáll a veszélye, hogy a vörösiszap által elöntött területről a szennyezőanyag bemosódhat. Ezért a Torna patakba kerülő vizek kezelése folyamatos és a befogadók mentén fokozott figyelés, és monitoring vizsgálatok folynak.

A Torna-patak medréből, a vörösiszap lerakódás eltávolítása Devecser és Kolontár belterületi szakaszán megtörtént, a külterületi mederszakasz kotrási munkái előkészítés alatt vannak.

 

A Dunát továbbra sem éri nehézfém szennyezés, illetve a pH értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé.

 

Sajtókapcsolat: Nagy Annamária PR vezető, VKKI

30/9676-123

 Láng István

törzsvezető

OMIT

 

 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Főigazgatóság védelmi szerve, amely akkor áll fel, ha több vízügyi igazgatóság egyidejű védekezése esetén szükségessé válik az országos koordináció, a hatékonyabb eszköz és létszám átcsoportosítás, információáramlás. A Törzs a vörösiszap katasztrófa miatt 2010 október eleje óta folyamatosan működik a Torna patak és a Marcal folyó vízminőségének helyreállítása és védelme érdekében. Emellett ellátja az egyre inkább szükségessé váló árvízvédelmi és belvízvédelmi koordinációt is a védekező vízügyi igazgatóságok között.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.