TIRHírekSzövetségünk híreiKarácsonykor is védekeztek a vízitársulatok

Karácsonykor is védekeztek a vízitársulatok

 

A karácsonyi ünnepek alatt a belvízhelyzet sajnos tovább romlott! Ehhez elsősorban az ünnepek előtt lehullott eső járult hozzá. A karácsonykor lehullott hó ugyan nem növelte tovább az elöntött területek nagyságát, de ennek elolvadásakor várható a helyzet súlyosbodása. A hideg miatt a belvíz lefagyott, ami az összegyülekezést, az elvezetést nehezíti, de a várható károkon nem segít. A mezőgazdasági károk részben a már elvetett növények kipusztulásából fakadnak, részben abból, hogy a teljesen átázott talajon késő tavaszig lehetetlen lesz bármilyen mezőgazdasági munka.

Karácsonykor 20 vízitársulat védekezett, a legkritikusabb helyeken. Változatlanul rossz a helyzet a Balaton déli partján, ahol a tó magas vízállása mellett a dombvidéki vízgyűjtőről érkező lefolyás is gondot okoz. A legnagyobb problémák azonban a Tisza-völgyben vannak. Szinte valamennyi Tisza melletti területet fel lehet sorolni a Bodrogköztől és Felső-Szabolcstól kezdve, Dél-Borsodon, a Nagykunságon és a Jászságon át egész a Tiszazugig, a Tisza-Maros szögéig és Szegedig. Különösen súlyos a helyzet a román határ térségében, Biharban, és Békés megyében.

Karácsonykor a vízitársulatok 155 szivattyútelepet üzemeltettek, amelyek segítségével naponta 6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Több mint 230 vízitársulati dolgozó végzett védelmi munkát ezekben a napokban és jelentős gépi kapacitás is segítette a munkájukat.

Sajnálatosan nő a helyi vízkár veszélyeztetettség. Ez elsősorban a településeket érintő belvízi elöntés. Bár a belterületeken a védekezés megszervezése az önkormányzatok feladata, de a vízitársulatok részben a befogadók biztosításával (ami nagyon fontos problémája az önkormányzatoknak: hova szivattyúzzunk?), részben közvetlen védelmi beavatkozásokkal is segítenek a helyzet romlásának megakadályozásában. Ez annál is fontos, mert a 20 védekező vízitársulatnál közel 40 ezer hektár olyan elöntés is jelentkezett, ami közvetlenül településeket érint. Itt több tízezer lakos kerülhet közvetlen veszélybe.

Az ünnepek, az év elmúltával sajnos a belvízhelyzet nem javul, így várható, hogy a következő hetekben további 20-30 vízitársulat kapcsolódik be újra a közvetlen védelmi munkába.

 

Fehér Ferenc

ügyvezető elnök

Vízgazdálkodási Társulatok

Országos Szövetsége

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.