TIRHírekTájékoztatókJelentős és látványos eredményt értek el a belvízmentesítés terén

Jelentős és látványos eredményt értek el a belvízmentesítés terén

Gyorsan jött a hatás

Jelentős eredményt hozott a belvízfronton számos kisebb Tolna megyei vízfolyás medrének kotrása az elmúlt hetekben. A földek vízmentesítésébe a szárazabb időjárás is besegített.

Jól láthatóan meglódul a víz azokban az árkokban, amelyeknek kikotorják a medrét. Erről kedden mi is meggyőződhettünk Várdombon a vadvízároknál, amelynek rendbetétele a napokban zajlik.

A csatornákból elfolyó víz helyére érkezik az átázott földekről a nedvesség, ezáltal csökken a belvizes területek nagysága.

Tóth István, a Duna-Sió menti Vízitársulat elnöke elmondta, hogy az elmúlt két hónapban jelentős és látványos eredményt értek el a belvízmentesítés terén azzal, hogy számos, a társulat kezelésében levő vízfolyás medrét kikotorták. A belvíz szempontjából a legkritikusabb helyzetű szakaszokon sikerült elvégezniük a munkát.

Mivel ennek a vízitársulatnak nincs munkaszervezete, a legkedvezőbb árajánlatot adó vállalkozásokkal végeztetik el a kotrásokat. Az ehhez szükséges pénzt a tavalyról megmaradt tartalékból tudják biztosítani.

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly

Az elnök elmondta: a belvizes területek csökkenéséhez nélkülözhetetlen, hogy a fő befogadó csatornák – mint például a Sárközben a Szekszárd-bátai főcsatorna – is zavartalanul el tudják vezetni a vizet.

Tóth István szerint jelentősen javította a belvízhelyzetet, hogy a vízügyi igazgatóság a Sió-árvízkapunál az üzemi vízszintnél alacsonyabban engedi ki a vizet, a Sió csökkenő vízállása pedig „meghúzza” a vizet földekről. A természet is segített, nevezetesen, hogy az elmúlt időszakban csak kevés csapadék esett.

Forrás: Duna-Sió menti Vízitársulat

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek van.
Auguszta napja van, holnap Zalán napja lesz.