TIRHírekSzövetségünk híreiEgyüttműködési megállapodást írt alá a VTOSZ és az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Együttműködési megállapodást írt alá a VTOSZ és az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Az Országos Roma Önkormányzat és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége közötti együttműködési megállapodást írt alá március 16-án, Budapesten Farkas Flórián az ORÖ és Dr. Ligetvári Ferenc a VTOSZ elnöke.

Az együttműködési megállapodás célja az országos közfoglalkoztatási program keretében a roma foglalkoztatás elősegítése, a roma vállalkozások helyzetbe hozása, ugyanakkor a közcélú, vízitársulati vízgazdálkodási művek állapotának javítása, a belvízkárok csökkentése.

Az országos közfoglalkoztatási program keretében a vízitársulatok azoknak a közcélú és önkormányzati csatornáknak, árkoknak a kitisztítását, fenntartását végzik el közmunkások segítségével, amelyek a vízkár-elhárításhoz, a vizek rendezett elvezetéséhez, a belvízvédekezéshez szükségesek. A vízitársulati közmunkás foglalkoztatás keretében 2000-2500 roma származású jut munkalehetőséghez. A közmunka programhoz kapcsolódó továbbképzés keretében pedig a területi vízgazdálkodással összefüggő szakképzésben az alkalmazott roma munkavállalók legalább 15 %-a vehet részt.

Az együttműködés másik célkitűzése a roma vállalkozások helyzetbe hozása, munkához juttatása. Az együttműködő felek olyan helyzetet teremtenek, hogy az állam által finanszírozott területi vízgazdálkodási közfeladatokba a roma vállalkozások bekapcsolódhassanak, munkát végezhessenek.A két szervezet együttműködése más területekre is kiterjed. Így a területi vízgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztés, a közmunka program eredményeinek bemutatása, a munka- és továbbképzési lehetőségek feltárása szintén fontos feladata az együttműködésnek.

A két szervezet vezetői a jövőben rendszeresen áttekintik az együttműködés eredményeit és további lehetőségeit. A roma munkaerőnek a közmunkába való bevonásához az Országos Roma Önkormányzat ad segítséget. Folyamatosan tájékoztatást adnak a roma vállalkozásokról is. A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elősegíti a roma munkavállalók, vállalkozások munkához jutását, továbbképzését, szakképesítés megszerzése után tartós munkavállalásukat.

foto

VTOSZ Titkárság

 

Névnap

Ma 2021. január 28., csütörtök van.
Károly és Karola napja van, holnap Adél napja lesz.