TIRHírekSzövetségünk híreiEgyüttműködési megállapodást írt alá a VTOSZ és az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Együttműködési megállapodást írt alá a VTOSZ és az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Az Országos Roma Önkormányzat és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége közötti együttműködési megállapodást írt alá március 16-án, Budapesten Farkas Flórián az ORÖ és Dr. Ligetvári Ferenc a VTOSZ elnöke.

Az együttműködési megállapodás célja az országos közfoglalkoztatási program keretében a roma foglalkoztatás elősegítése, a roma vállalkozások helyzetbe hozása, ugyanakkor a közcélú, vízitársulati vízgazdálkodási művek állapotának javítása, a belvízkárok csökkentése.

Az országos közfoglalkoztatási program keretében a vízitársulatok azoknak a közcélú és önkormányzati csatornáknak, árkoknak a kitisztítását, fenntartását végzik el közmunkások segítségével, amelyek a vízkár-elhárításhoz, a vizek rendezett elvezetéséhez, a belvízvédekezéshez szükségesek. A vízitársulati közmunkás foglalkoztatás keretében 2000-2500 roma származású jut munkalehetőséghez. A közmunka programhoz kapcsolódó továbbképzés keretében pedig a területi vízgazdálkodással összefüggő szakképzésben az alkalmazott roma munkavállalók legalább 15 %-a vehet részt.

Az együttműködés másik célkitűzése a roma vállalkozások helyzetbe hozása, munkához juttatása. Az együttműködő felek olyan helyzetet teremtenek, hogy az állam által finanszírozott területi vízgazdálkodási közfeladatokba a roma vállalkozások bekapcsolódhassanak, munkát végezhessenek.A két szervezet együttműködése más területekre is kiterjed. Így a területi vízgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztés, a közmunka program eredményeinek bemutatása, a munka- és továbbképzési lehetőségek feltárása szintén fontos feladata az együttműködésnek.

A két szervezet vezetői a jövőben rendszeresen áttekintik az együttműködés eredményeit és további lehetőségeit. A roma munkaerőnek a közmunkába való bevonásához az Országos Roma Önkormányzat ad segítséget. Folyamatosan tájékoztatást adnak a roma vállalkozásokról is. A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elősegíti a roma munkavállalók, vállalkozások munkához jutását, továbbképzését, szakképesítés megszerzése után tartós munkavállalásukat.

foto

VTOSZ Titkárság

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.