TIRHírekSzövetségünk hírei„Célkeresztben a vízgazdálkodás”

„Célkeresztben a vízgazdálkodás”

 

 

 2012. április 24-én a „Célkeresztben a vízgazdálkodás” című vízgazdálkodási konferencián részt vevő társulati szakemberekkel együtt megdöbbenve tapasztaltam, hogy sajnos nem változott dr. Illés Zoltán államtitkár úr megmagyarázhatatlan ellenszenve a vízitársulatokkal szemben ( államtitkári szóhasználatban : társulásokkal szemben).

Felmerül az államtitkár urat közvetlen tájékoztató személyek felelőssége, illetve felelőtlensége is, mert államtitkár úr a Hernád Térségi Vízitársulat elnöke által feltett egyik kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy a vízitársulatok az elmúlt évben a 15 milliárd forintos tevékenységéből mindössze öt milliárd forint volt a vízgazdálkodási célú feladat ellátása. ( Ez nagyon összecseng az évekkel ezelőtti alaptalan támadásra, hogy a vízitársulatok a közfeladatok ellátása helyett gépeikkel autópályákat építenek).

Mi az igazság?

Az, hogy a vízitársulatok 2011. évben cca. 15 milliárd forintos költség ráfordítással végezték feladataikat, csak éppen egészen más beltartalommal!

A vízitársulatok 2011. évben állami tulajdonban lévő vízi létesítményeken 3,5 milliárd forint összegű fenntartást, 1,5 milliárd forint összegű vízkárvédelmet végeztek ( még mindig vannak olyan vízitársulatok, amelyek nem kapták meg teljes összegben az állam megrendelésére 2011. évben elvégzett feladataik ellenértékét!). Állami és önkormányzati vízgazdálkodási műveken 2 milliárd forintot meghaladó összegben végeztek EU támogatással rekonstrukciós munkákat. Ez eddig már 7 milliárd forint, amelyet kizárólag közösségi vízgazdálkodási feladatok ellátására fordítottak.

Ehhez jön még közel hat milliárd forint költségvetési forrás, amelyből hatezer közmunkást foglalkoztattak az állami és önkormányzati vízgazdálkodási műveken.

Így a 15 milliárd forintból 13 milliárd forint került felhasználásra a közcélú vízgazdálkodási feladatokra, a fennmaradó 2 milliárd forint pedig nem az állami költségvetésből származott, hanem megrendeléses munkák bevételei.

Feltétlen itt kell megállapítani, hogy a költségvetésből a közmunkára biztosított minden forintból több, mint négyszeres értéket állítottak elő 2011. évben a vízitársulat által alkalmazott közfoglalkoztatottak, a hat milliárd forint körüli költségvetési támogatásból 26 837 516 160 forint termelési érték jött létre a területi vízgazdálkodásban.

dr. VÁ.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.