TIRVízitársulatokTársulatok írtákDuna-Sió menti Vízitársulat

Duna-Sió menti Vízitársulat

Gyorsan jött a hatás

Jelentős eredményt hozott a belvízfronton számos kisebb Tolna megyei vízfolyás medrének kotrása az elmúlt hetekben. A földek vízmentesítésébe a szárazabb időjárás is besegített.

 

Jól láthatóan meglódul a víz azokban az árkokban, amelyeknek kikotorják a medrét. Erről kedden mi is meggyőződhettünk Várdombon a vadvízároknál, amelynek rendbetétele a napokban zajlik.

A csatornákból elfolyó víz helyére érkezik az átázott földekről a nedvesség, ezáltal csökken a belvizes területek nagysága.

 

Tóth István, a Duna-Sió menti Vízitársulat elnöke elmondta, hogy az elmúlt két hónapban jelentős és látványos eredményt értek el a belvízmentesítés terén azzal, hogy számos, a társulat kezelésében levő vízfolyás medrét kikotorták. A belvíz szempontjából a legkritikusabb helyzetű szakaszokon sikerült elvégezniük a munkát.

Mivel ennek a vízitársulatnak nincs munkaszervezete, a legkedvezőbb árajánlatot adó vállalkozásokkal végeztetik el a kotrásokat. Az ehhez szükséges pénzt a tavalyról megmaradt tartalékból tudják biztosítani.

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly


Az elnök elmondta: a belvizes területek csökkenéséhez nélkülözhetetlen, hogy a fő befogadó csatornák – mint például a Sárközben a Szekszárd-bátai főcsatorna – is zavartalanul el tudják vezetni a vizet.

Tóth István szerint jelentősen javította a belvízhelyzetet, hogy a vízügyi igazgatóság a Sió-árvízkapunál az üzemi vízszintnél alacsonyabban engedi ki a vizet, a Sió csökkenő vízállása pedig „meghúzza” a vizet földekről. A természet is segített, nevezetesen, hogy az elmúlt időszakban csak kevés csapadék esett.

 


 

Névnap

Ma 2024. április 18., csütörtök van.
Andrea és Ilma napja van, holnap Emma napja lesz.

Események

április 2024
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5