TIRHírekTájékoztatók

Tájékoztatók

Közmunkaprogramhoz érkezett kérdések és a NGM-el egyeztetett válaszok (II)

Az újabban beékezett kérdések és válaszok (II. rész)

 

A Duna TV beszámolója a Nyírségi Társulat újfehértói védekezéséről

Újfehértón  a Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat továbbra is védekezik a belterületek és a lakosság védelme érdekében. A Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat újfehértói védekezéséről a  Duna TV  Híradója is beszámolt. A beszámoló itt olvasható és nézhető.

 

Közmunkaprogramhoz érkezett kérdések és NGM-el egyeztetett válaszok

Az eddig beérkezett kérdések és válaszok

 

Sok száz ha termőföld még mindig víz alatt van Békés megyében

A Kossuth Rádió 2010. november 29-i Rádió Hajnal-táj c. műsorában Pusztai Balázs riporternek  Maczák Tíbor gazdálkodó elmondta, hogy 6-700 ha termőföld megközelítése, betakarítása a belvíz miatt még mindig lehetetlen. Ugyanakkor a gazda elégedett a Dél-Békési Vízgazdálkodási Társulat tevékenységével. A gazdálkodó elégedett a vízitársulat tevékenységével, a  befizetett hozzájárulásokból a Társulat kitakarította a  kezelésében lévő csatornákat.

Oskó Attila a vízitársulat igazgatója komoly problémának látja, hogy a vízilétesítmények tulajdonviszonya rendezetlen. A tagok által eddig befizetett hozzájárulásokból évente csak egy alkalommal és csak 70 %-ban  tudta a műszakilag indokolt  karbantartási   munkákat  elvégezni.

Nógrádi Zoltán képviselő szerint a megfontolt törvénykezés időt igényel. Az új vízgazdálkodási törvényhez még idő kell, a szakmai viták folynak.

Cél az  egységes területi vízgazdálkodás lérehozása. Senki sem vitatja, hogy vannak nagyon jól működő és kevésbé jól működő vízitársulatok. A jogalkotás nem a társulatok ellen van, hanem a széttagolt és koordinálatlan helyzet  feloldását célozza.

A riport teljes hanganyagát a TIR tagok  ide kattintva hallgathatják meg. ( Hajnal-Táj  5:46 - 5:50)

VTOSZ Titkárság

 

Önkormányzati művekre kötendő szerződés mintája

 

Soron következő egyes feladatokról a vízitársulatoknál

2011. január 1-től nem lehet minden tagra kötelező fizetést megállapítani. Szerződéskötések  még 2010-ben.

A vitaanyag itt olvasható:

 

Beszédes József:"Házad udvarából ne ereszd ki az eső, vagy hó levét, amíg nem használtad"

Öntözőcsatornák építésével kellene védekezni a Duna–Tisza közén az árvizek ellen.Azaz, vízpótlást kell végrehajtani az Alföldön. A  Duna–Tisza-projekt  megépítésétjavasolja Horváth Béla volt képviselő. A teljes cikk  itt olvasható.

 

Átfogó és megvalósítható vízgazdálkodási koncepcióra van szüksége

"Mikorra várható egy átfogó vízgazdálkodási koncepció kidologzása a szaktárca részéről a jövőbeni aszálykárok megelőzése céljából?" képviselői kérdés  és   a vidékfejlesztési miniszter válasza  itt olvasható.

 

33. oldal / 35

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.