TIR

Figyelő

Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató nyilatkozata

A jövő mezőgazdasági lehetőségeiről nyilatkozott Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

 

A Vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Az 1990-es évek végének rendkívüli felső-tiszai árvizei új védelmi megoldások kidolgozására ösztönözték az árvízvédelmi szakembereket. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a gátak magasítása (ami szélesítésükkel, a töltéstest lényeges megnövelésével is együtt jár) nem lehetséges, az aktív védelmi beavatkozások (pl. nyúlgát építése) a viszonylag kis időelőny (1-2 nap) miatt már nem jelent biztonságos megoldást.

 

Belvízhelyzet az Alföldön 2018. március 23.

2018. március. 23. 15:45

"Nagy baj lesz, urak": miközben a felek pereskednek, elúszhat a fél Alföld

szerző:

Szlavkovits Rita

hvg.hu

Hatvanezer hektár van víz alatt. Pont négy évvel ezelőtt államosították a vízgazdálkodási társulatokat, átvették a csatornákat, elvették a vagyonukat. Ezek majd fele meg is szűnt, az átvett vagyonuk ellenértékét még azóta sem kapták meg. A közcélú csatornákon folyik rendesen a munka, ám a földekről a vizet a főcsatornákba vezető árkoknak most nincs gazdájuk.

Bővebben...

 

Megfelelő vízgazdálkodás nélkül véglegesen lemaradunk - Jakab István interjú

 

A szociális szövetkezetek pályázati kiírása

Lehetőség nyílik arra, hogy vízitársulatok szociális szövetkezetekkel együttműködve, közfoglalkoztatás keretében gyártási kapacitásokat hozzanak létre.

 

2. oldal / 23