TIRHírek

Hírek

A VTOSZ elnöksége 2010. július 8-án rendkívüli, informális ülést tartott

Az emlékeztetőt a  regisztrált tagok olvashatják.

 

A 2010. július 1- augusztus 2. közötti EMVA elszámoláshoz új MVH Közlemény jelent meg

 107/2010. (VI.30.) számú MVH közlemény

Bővebben...

 

A vagyonkezelői szerződések megkötésére ismét az NFA lesz jogosult

Országgyűlés előtt a Nemzeti Földalapról szóló  T/578. számú törvényjavaslat

Benyújtva: 2010. július 2.

 

K I V O N A T

 

1. §

(1) A Nemzeti Földalap, mint a kincstári vagyon része az állam tulajdonában lévő termőföldek, mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek, valamint a mező-, erdőgazdasági tevékenységet szolgáló, vagy ahhoz szükséges művelés alól kivett földek összessége.

 (3) A Nemzeti Földalap rendeltetése:

k) tározók, záportározók kialakításához szükséges terület biztosítása;

Megj: a tározók, záportározók helyett  helyesebb lenne a vízkárelhárítási művek fogalmának használata (V.Á.)


3. §

A Nemzeti Földalap felett a Magyar Állam nevében a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (a továbbiakban: NFA) útján gyakorolja. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos polgári jogviszonyokban az államot az NFA képviseli.

 

A törvényjavaslat az Országgyűlés Honlapján található.

 

 

A hírekben hallottam - Államosítani fog a környezetvédelmi államtitkár?

Kossuth rádió Krónika - Szlavkovits Rita - 2010.07.01. 18:29

"Állami hatáskörbe vennék a belvízvédelmi csatornák kezelését, és már a pénzt is megtalálták, amiből a vízügyi igazgatóságok feladatává tennék ezt. A gazdáknak egy fillérjükbe sem kerülne, például a termékdíj egészét az állam szedné be.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elmondta, hogy a kisadók között a társulásoknak fizetett díjat is eltörölnék. A társulások eszközei, a kotrógépek a vízügyi igazgatóságokhoz kerülnének. A vízügyi igazgatóságnak pedig megtiltják, hogy külsősökkel végeztessen el ilyen jellegű munkákat.

Az erre fordítandó pénzt a költségvetésből, a műtárgyak felújításának egy kis részét uniós forrásból, a harmadik, nem elenyésző részt, az eddig be nem szedett termékdíj 30 százalékából fedezné."

 

Bővebben...

 

BICENTENÁRIUMI SZAKMAI RENDEZVÉNY

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége sikeresen rendezte meg Siófokon 2010. június 30-án a  Bicentenáriumi szakmai rendezvényét.  A  szakmai előadások  magas színvonalát   a  részt vevő   szakemberek megelégedéssel nyugtázták.

 A közel 70 fős hallgatóság az előadások előtt Fehér Ferenc ügyvezető elnöktől kapott tájékoztatást a vízitársulatok működését érinthető kérdésekről, majd az alábbi előadások hangzottak el. (Az előadásokat a VTOSZ  írásban közéteszi) 

Bővebben...

 

Domokos László az ÁSZ új elnöke

 

Az Országgyűlés 2010. június 28-án  a számvevőszék új elnökének és alelnökének személyéről titkos szavazáson döntött. Domokos László 266 igen és 88 nem szavazatot kapott. Warvasovszky Tihamérra 258-an szavaztak igennel, 95-en nemmel.

Az új vezetőket július 5-i hatállyal választotta meg a Ház. A szavazás eredményének kihirdetése után Domokos László és Warvasovszky Tihamér esküt tett.
Forrás: Fn.hu

 

Nincs szó a gazdák sarcolásáról

Tóth István, a Duna-Sió menti Vízitársulat elnöke  azt is elmondta, hogy ez évtől a befizetett hozzájárulásokból minden részvízgyűjtő területnél egy meghatározott összeget otthagy a társulat. A Nádor-csatorna vízgyűjtőjénél ez erre az évre 2,4 millió forint, amelynek felhasználásáról helyben, szabadon dönthetnek a társulat ottani küldöttei.

Részletesen....  (Keresőbe:kiakadt a gazda)

 

Bicentenáriumi megemlékezés Rácalmáson

 

A Középdunántúli Vízgazdálkodási Társulatok Területi Szövetsége és a Dunaújvárosi Vízitársulat bicentenáriumi megemlékezést tartott Rácalmáson.

Részletesen....

 

Kevés pénz, sok munka

 

"Kevés pénz, sok munka" címmel jelent meg a Dunaújvárosi Vízitársulatról Szigeti Sándor cikke  2010. június 24én  csütörtökön a  Fejér Megyei Hírlapban.  

Elolvasásához a Honlap Keresőbe beírni: társulat)

 

 

51. oldal / 52

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök van.
Gedeon és Johanna napja van, holnap Auguszta napja lesz.