TIRHírek

Hírek

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat markolója mentette meg Kövegyet a belvíztől

"Bár nem lett volna kötelessége, segített Kövegynek a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat"  írja a térség napilapja. Részletek ide kattintva olvashatók.
 

Reményeink szerint a Kormányzat által felmért prevenciós munkálatokat hamarosan elkezdhetjük

Kádár Mihállyal, a Szeged és Környéke VgT igazgatójával készült interjú itt olvasható.
 

Végezzük feladatainkat, bár forrásaink igen kimerülőben vannak.

Oskó Attilával , a Dél-Békés megyei VgT igazgatójával készült interjú itt olvasható.
 

Elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülnünk

Zemenszky Marioval készült interjú  itt olasható.
 

Több mint 50 vízi társulat lát el valamilyen védelmi feladatot

Bővebben...

 

Decemberi belvízhelyzet

 

 2010. decembere a belvízhelyzetben sajnos további romlást hozott. Az egész év folyamán fordultak elő szélsőséges vízkár helyzetek és egy olyan tendencia is megfigyelhető volt, hogy a víztartó talajrétegek nem ürültek ki, a víz, a nedvesség felhalmozódása korábban megkezdődött. Ez a felhalmozódási folyamat általában novemberben kezdődik, de ebben az évben a talajvíz átlagos szintje már augusztusról szeptemberre növekedett.

 

2010. eddig eltelt 11 hónapjából csak kettőben volt az átlagosnál kevesebb csapadék, viszont volt három olyan hónap, amikor az átlagcsapadék két-két és félszerese hullott le. Az országos csapadéktöbblet több mint 300 mm, azaz ennyivel több eső esett 11 hónap alatt az átlagosnál. Ennek hatására a talajvízszint közel egy méterrel magasabb (közelebb van a felszínhez), mint általában. A talaj felső 1 m-es rétege gyakorlatilag teljesen telített, tehát a lehulló csapadék már nem tud beszivárogni a talajba, jelentős elöntések keletkeznek. Egyébként már maga a talaj telített állapota – felszíni elöntés nélkül is – káros, növénypusztuláshoz, agrotechnikai nehézségekhez vezet. A belvíztározók gyakorlatilag megteltek. Ilyen esetben nincs más megoldás, mint a felesleges, káros víznek a befogadókba (folyókba) emelése, amennyiben a befogadó állapota illetve a folyó vízszintje ezt lehetővé teszi.

 

Tekintettel arra, hogy a harmadlagos vízelvezető művek (táblacsatornák, volt üzemi művek, önkormányzati művek) gyakorlatilag működésképtelenek, a közcélú vízgazdálkodási műveknek (társulati műveknek) és a főműveknek (kizárólagos állami tulajdonú műveknek) kell ellátniuk a víztelenítési feladatot. Ilyen esetekben jelentős feladat hárul a vízitársulatokra. A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy ezekben a napokban több mint 50 vízitársulat lát el valamilyen védelmi feladatot.

 

A belvízhelyzet súlyosságát az elöntött terület (látható belvíz) nagyságával lehet jellemezni. Az elmúlt évtizedek legnagyobb belvize idején, 1999. márciusában az elöntött terület 450 ezer hektár volt. A 2010. december 6-i vízháztartási jelentés és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége által végzett felmérés egyaránt 230-250 ezer hektár nagyságú belvízi elöntést mutat. Tekintettel a magas talajvízszintre és a talajok telítettségére a várható csapadék vészesen tovább növelheti az elöntött terület nagyságát, így az december közepére elérheti a 300 ezer hektárt. Szakmai tapasztalatok szerint a károsan telített talaj ennek kétszerese, ennek megfelelően a káros helyzet akár 1 millió hektárra is kiterjedhet.

 

A védekező vízitársulatok egy része az egész év folyamán jelentős védelmi feladatot látott el. A vízitársulati védekezés költségei már meghaladták a 2 milliárd forintot. Számos olyan társulat van, ahol a védelmi fokozatban töltött napok száma meghaladta a 200 napot, sőt a Békési Társulatnál több mint 300 napot védekeztek ebben az évben!

 

A vízitársulatok területi védelmi feladatokat látnak el, tehát műveik segítségével igyekeznek összegyűjteni a mezőgazdasági területekről a káros vizeket. December első napjaiban 140 szivattyúteleppel emelték át ezeket a vizeket, naponta több mint 5 millió köbmétert. Természetesen a gravitációs vízelvezetés is jelentős.

 

A belvíz sajnos nem csak mezőgazdasági területeket, hanem településeket is veszélyeztet. Bár a társulatoknak nem feladata a településen belüli vízelvezetés, de nyilván minden lehető módon az önkormányzatok segítségére sietnek, elsősorban a települési elvezető rendszerek számára befogadók biztosításával. A felmérések szerint a vízitársulatok látókörébe több mint 250 veszélyeztetett település, településrész került, ahol félmillió lakos él. Így a védekezés nem csak a mezőgazdaság, hanem ezen lakosok érdekében is történik.

 

A vízitársulatok készen állnak arra, hogy a védekezést a teljes kárelhárításig, a vízgazdálkodási biztonság megteremtéséig folytassák, így nem csak év végéig, hanem a várhatóan nagyon kritikus téli, tél végi időszakban is.

 

2010. december 8.

VTOSZ Titkárság

 

Emlékeztető VTOSZ közgazdasági és jogi munkabizottság főkönyvelői szekciója munkájáról

VTOSZ közgazdasági és jogi munkabizottság főkönyvelői szekciója 2010. 11.30-i emlékeztetője a TIR tagok ide kattintva olvashatják.
 

2010 dec. 14-i VTOSZ közgyűlés kapcsolódó dokumentumai

 

Sok száz ha termőföld még mindig víz alatt van Békés megyében

A Kossuth Rádió 2010. november 29-i Rádió Hajnal-táj c. műsorában Pusztai Balázs riporternek  Maczák Tíbor gazdálkodó elmondta, hogy 6-700 ha termőföld megközelítése, betakarítása a belvíz miatt még mindig lehetetlen. Ugyanakkor a gazda elégedett a Dél-Békési Vízgazdálkodási Társulat tevékenységével. A gazdálkodó elégedett a vízitársulat tevékenységével, a  befizetett hozzájárulásokból a Társulat kitakarította a  kezelésében lévő csatornákat.

Oskó Attila a vízitársulat igazgatója komoly problémának látja, hogy a vízilétesítmények tulajdonviszonya rendezetlen. A tagok által eddig befizetett hozzájárulásokból évente csak egy alkalommal és csak 70 %-ban  tudta a műszakilag indokolt  karbantartási   munkákat  elvégezni.

Nógrádi Zoltán képviselő szerint a megfontolt törvénykezés időt igényel. Az új vízgazdálkodási törvényhez még idő kell, a szakmai viták folynak.

Cél az  egységes területi vízgazdálkodás lérehozása. Senki sem vitatja, hogy vannak nagyon jól működő és kevésbé jól működő vízitársulatok. A jogalkotás nem a társulatok ellen van, hanem a széttagolt és koordinálatlan helyzet  feloldását célozza.

A riport teljes hanganyagát a TIR tagok  ide kattintva hallgathatják meg. ( Hajnal-Táj  5:46 - 5:50)

VTOSZ Titkárság

 

43. oldal / 50

Névnap

Ma 2020. február 20., csütörtök van.
Aladár és Álmos napja van, holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.