TIRHírek

Hírek

EMLÉKEZTETŐ a 2014. szeptember 16-i vezetői értekezletről

 

A jogtalanul visszatartott kifizetésekről továbbra sincs döntés

 

Az  Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri  rendeletek módosításáról  szóló Miniszterelnökséget vezető miniszter 1/2014. (IX. 15.) MvM rendelete módosítja az  Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az  öntözés, a  melioráció és a  területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről  szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendeletet, de a vízitársulatoknak járó, de jogtalanul visszatartott közel 300 millió forint összegű  EU-s  támogatások  kifizetésére  továbbra sincs intézkedés.

 

 

Bővebben...

 

MEGHÍVÓ vízitársulati vezetői konzultációra

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége aktuális vízitársulati témákról konzultációt tart. A konzultációra 2014. október 2-án, csütörtökön 10 órai kezdettel kerül sor. A konzultáció helye a VTOSZ szélkehelyén lévő VERTESZ terem, Budapest XI. Fehérvári út 108-112. IV. emelet

A konzultáció programja a következő.

 Levezető elnök: Óvári László elnökhelyettes

1.    Általános tájékoztató a vízitársulatok helyzetéről, a vízitársulatok működésével kapcsolatos VTOSZ lépésekről, egyeztetésekről.

Előadó: Dr. Ligetvári Ferenc elnök

2.    Az állami tulajdonú közcélú művek átadás-átvételi folyamata, a birtokbaadással kapcsolatos megállapodások megkötése.

Előadó: dr. Varga Árpád jogi és informatikai tanácsadó

Mindkét napirendi pontnál lesz lehetőség kérdések feltételére, vélemények kifejtésre.

Kérem a vízitársulatok vezetőjének (igazgató, elnök) szíves részvételét.

Budapest, 2014. szeptember 16.

Üdvözlettel:

Dr. Ligetvári Ferenc

elnök

 

Meddig lehet elhúzni a vízitársulatoknak járó EU-s támogatások kifizetését?

Társulati kérdés: Az MVH támogatás kifizetését felfüggesztő döntés elleni  fellebbezést kinek és  mennyi időn belül kell elbírálni? Kedvezőtlen döntés esetén mit lehet tenni?

VTOSZ válasz:

Bővebben...

 

Önkormányzatok és a vízitársulatok együttműködésének pénzügyi előnye az önkormányzatok számára

 

Az  önkormányzatok törvényben előírt  területi vízgazdálkodási közfeladatokainak  költségeit két módon lehet 27 %-al csökkenteni.

Az önkormányzat saját munkavállalókkal végezteti el a közfeladatokat vagy a sok  évtizedes szakmai   gyakorlattal, terület ismerettel  rendelkező, szakmailag felkészült vízitársulattal, mint együttműködési közösséggel  végeztetik el a munkát.

Részletek a Mellékleteknél olvasható

 dr. VÁ

 

A birtokbaadási szerződések egyedi egyeztetést és jogi rendezést igényelnek

 

A 2014.09.05-én a vízilétesítmények vagyonátadásáról, valamint az öntözésfejlesztésről az OVF törzsszobájában tartott értekezleten többek között elhangzott, hogy

"Azon művek esetében, ahol EU vagy egyéb forrásból a társulat beruházást hajtott végre, a fejlesztést aktiválta és könyveiben szerepeltette, a fejlesztések „megváltásának”, vagy átírásának kérdésköre egyedi egyeztetést és jogi rendezést igényel."

Az OVF hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség  iránymutatás az MVH felé  és területi egységes eljárás hiányában meghiúsulhat az EU felé a kötelezettség teljesítés (melynek 2014. évi értéke 100 millió Ft és a forrás rendelkezésre áll), amely több milliárdos visszafizetési kötelezettséget vonhat maga után.

Az Emlékeztető teljes szövege az alábbiakban olvasható:

VTOSZ Titkárság

 

Az OVF támogatja a konzorciumok létrehozását

 

Állami tulajdonú vízek és vízilétesítmények birtokbaadása

 

Megjelent a 223/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet a vízügyről

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről, jogköréről, feladatköréről szóló 223/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet néhány érdekessége:

 

10. oldal / 48

Névnap

Ma 2018. április 19., csütörtök van.
Emma napja van, holnap Tivadar napja lesz.