TIRHírek

Hírek

Vannak olyan vízitársulatok amelyek fölött sem a Jóistennek, sem az Államnak nincs semmi hatásköre"

 

A címben szereplő állítást  2012. szeptember 4-én dr. Illés Zoltán a vidékfejélesztési minisztárium környezetügyekért felelős államtitkára mondta ma az egyik kereskedelmi TV-ben. A riportban szó esett arról is, hogy  a mai kormányülésen tárgyalták  a Nemzeti Vízgzadálkodási és Öntözési Stratégiát.

A riport teljes szövege ide kattintva hallgatható meg.

 Szerkesztői megjegyzés:

A vízitársulatokról szóló  2009. évi CXLIV. törvény 40. § (2 )  bekezdése az állami szervek felügyeleti jogosultságáról rendelkezik a vízitársulatok közfeladatainak ellátása, szakmai tevékenysége felett az alábbiak szerint.

2009. évi CXLIV. törvény 40. § (2):  "A társulat közfeladatainak ellátása feletti szakmai felügyeletet a vízügyi igazgatási szervek irányításáért felelős miniszter, az irányítása alatt álló, a társulat működési területe szerinti vízügyi igazgatási szerv útján látja el."

 

Ha hozzá akar szólni, kérem kattintson a cikk címére!

 

dr.VÁ

 

2012. szeptember 1-től módosult két vízügyi kormányrendelet

 A Kormány 242/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelete a nemzeti vagyonnal összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról

 A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (7) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján,  a 2. alcím tekintetében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (7) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 3. alcím tekintetében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 71. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következõket rendeli el:

 

Hová lesz a víz?

 Fehérváry Krisztina interjúja Somlyódy professzoral  ide kattintva olvasható.

VTOSZ Titkárság

 

A mezőgazdasági terület alig három-négy százalékát öntözik

".....Az öntözés fejlesztését az agrártárca és a gazdaszervezetek egyaránt fontosnak tartják – fogalmaz közleményében a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége. Idén nyáron 13 vízi társulás végez mezőgazdasági vízszolgáltatási tevékenységet....."

Czauner Péter ( Népszabadság, 2012. szeptember 1.) ide kattintva olvasható.

Ha hozzá akar szólni, kérem kattintson a cikk címére!

VTOSZ Titkárság

 

 

 

 

 

A belvíz és árvíz levezetésében segédkező csatornákat aszályos időben is karban kell tartani

" Ha az állam nem ad pénzt erre, azoknak kell fizetni, akik ebben érdekeltek"- mondta az egyik riportalany.

A Kossuth Rádió Hajnal-Táj c. műsorában 2012. augusztus 30-án 5.35-kor elhangzott riport ide kattntva hallgatható le.

A tárgyszerű riportot köszönjük a Hajnal-Táj szerkesztőségének.

VTOSZ Titkárság

 

Az idei év tapasztalatain alapuló javaslatok a 2013. évi közfoglalkoztatási programhoz

A Dunaújvárosi VgT igazgatónőjének tapasztalatai és javaslatai a Mellékletekben olvashatók.

Kérem a közfoglalkoztatást végző társulatok szakembereit, hogy saját tapasztalataikat,

 véleményüket, javaslataikat a "Szóljon hozzá" rovatban  írják meg.

VTOSZ Titkárság

 

Dr. Fazekas Sándor: Nincs aktualitása a vízitársulatok megszüntetésének

A vízitársulatok továbbra is aktív szerepet töltenek be a belvízvédelemben és a helyi vízkárvédelemben és ezen közfeladatok finanszírozása továbbra is döntően állami források felhasználásával fog megvalósulni.” ( Dr. Fazekas Sándor:  Írásbeli válasz  Gőgős Zoltán képviselő kérdésére -  2012. január 4.)

………………………………………………………………………………………………...........................................................

A rendelkezésre álló költségvetési források a vízitársulatok közfeladat ellátását szolgálják, de ez nem terjed ki a vízitársulatok működési költségeinek biztosítására , ezért az ahhoz szükséges forrásokat egyéb bevételeikből kell fedezniük.

2012-ben számos vízitársulat küldöttgyűlésén – a tagok által megválasztott küldöttek –a vízitársulat fenntartásáról és a folyamatos működéséről határoztak, melynek biztosításához „tagi hozzájárulást” szavaztak meg, aminek a megfizetését a vízitársulat alapszabálya teszi kötelezővé.

 

A jelenlegi jogi szabályozás szerint a küldöttgyűlés által meghatározott tagi hozzájárulás megfizetése közhatalommal nem kényszeríthető ki, de a vízitársulat tagjainak az alapszabályban és a vízitársulatokról szóló törvényben meghatározott jogok és kötelezettségek szerint kell eljárniuk.*

Az országban működő 83 vízitársulat közül jelenleg mindössze 1 van felszámolás, illetve 1 végelszámolás alatt. A vízitársulatok zöme nem áll megszűnés előtt, illetve  a fenti pénzeszközök bevonásával jogszerűen kívánnak a további működésükről (ön)gondoskodni…. A fentiek figyelembe vétele mellett kijelenthető, hogy jelenleg nincs aktualitása a vízitársulatok megszűnéséről beszélni.” ( Dr. Fazekas Sándor: Írásbeli válasz Font Sándor képviselő kérdésére  2012. augusztus 7.)

 

*A 2012. évi költségvetési támogatás sajnos a vízitársulatok által üzemeltetett állami és önkormányzati művek éves fentartási-karbantartási költségének csupán  15-30 %-át fedezi, ezért a küldöttgyűlések által megszvazott és a tagok által befizetett egyáb támogatások összegének döntő hányadát   a vízitársulatok az állami és önkormányzati közcélú vízgzadálkodási művek fenntartására - karbantartására  fordítják. ( dr. VÁ) 

 

Miniszter Úr idézett írásbeli válaszai a Mellékletekben olvashatóak.

 

Forrás: Országgyűlés Honlapja

dr. VÁ

Bővebben...

 

Vízitársulatok az öntözésért

"2012. év nyarán 13 vízitársulat végez mezőgazdasági vízszolgáltatási tevékenységet. Ezen társulatok öntözővizet szolgáltatnak, és tógazdaságokat látnak el vízzel. Az erre berendezkedett vízitársulatok mezőgazdasági vízgazdálkodási célú szolgáltatási kapacitása egy idényben mintegy 570 millió m3, azaz ennyi vizet tudnának eljuttatni az ezt igénylő gazdákhoz."

Az Országos Sajtószolgálatnál megjelent közlemény teljes szövege ide kattintva olvasható.

VTOSZ Titkárság

 

Meghallgattatott a másik fél is !

 

"Az Országgyűlés vállalta, hogy a kieső bevételt odaadja a társulatoknak a költségvetésből.....
az Országgyűlés újból módosította a törvényt, a társulatok küldöttgyűléseire bízva, kérnek-e hozzájárulást tagságuktól, vagyis maguktól és gazdatársaiktól." (Bakos András:Ismét bevezették az eltörölt vízadót, Délvilág Napilap)

A Délvilág Napilapban megjelent,  Bakos András jegyezte cikk igen jó példája az elfogulatlan, korrekt újságírásnak. Köszönet érte! A cikk teljes szövege ide kattintva olvasható.

dr. VÁ.

 

30. oldal / 52

Névnap

Ma 2024. június 23., vasárnap van.
Zoltán napja van, holnap Iván napja lesz.