TIR

Tájékoztatók

Aktuális kérdések és válaszok a vízitársulatoknál

A jellemzően vízitársulati  jegyzett tőkében  nyilvántartott állami tulajdonú területi vízgazdálkodási célt szolgáló vízek és vízi létesítmények fenntartására, üzemeltetésére a belvízvédelmi szivattyútelepek üzemeltetésén és az EU-s támogatással megvalósult beruházások/rekonstrukciók kötelező fenntartásán kívül több, mint  20 000 km-nyi vonalas létesítmény fenntartására, üzemeltetésére a tulajdonos Magyar Állam már második évben nem biztosít forrást a vízitársulatok részére. A 2012. december 28-án hatályba lépett jogszabályi változás a jövőre nézve  pedig ellehetetlenítette, hogy a tagok által választott küldöttek valamennyi tag részére kötelező hozzájárulást állapítsanak meg az állami tualjdonban lévő  vizek és vízi létesítmények fenntartásához, üzemeltetéséhez és bevezette az önkéntes hozzájárulás fogalmát.

Számos társuulatnál a területi vízgazdálkodás közcélú feladatainak  ellátását  már csak  a tagok hozzájárulása, a társulat egyéb tevékenységének esetleges nyeresége biztosítja. Ezeknél a társulatoknál joggal merülnek fel kérdések, amelyek  a hatályos jogi szabályozás szerinti tényszerű válaszokkal együtt  az alábbiakban  olvashatóak:

 

Tájékoztató a téli közmunkaprogramról

November elsején indul a téli közmunkaprogram, amelybe a kormány 200 ezer embert szeretne bevonni, ebből 100 ezren képzést kapnak majd – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A tervek szerint százezer embert hatórás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik százezer pedig napi négy órában képzésben részesülne. Itt a nyolc általános osztályt végzettek jelentik a fő célcsoportot, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki; ők alapkompetencia-fejlesztést kapnának, de az Országos képzési jegyzékben szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében – mondta az államtitkár. A téli közmunkaprogram képzési „lábát” 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák majd, ismertette.

Czomba Sándor kiemelte: a téli közmunkaprogramot is azokra a megyékre – például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg – összpontosítják, amelyekben egyébként is magas a közfoglalkoztatottak száma. Az államtitkár jelezte: a téli közmunkaprogram április 30-áig tart majd.

Forrás: MTI

Dr.VÁ

 

26. oldal / 56