TIR

Tájékoztatók

VM rendelet az egyedi szennyvízkezelõ létesítmény létesítésének feltételeiről

A vidékfejlesztési miniszter 115/2012. (XI. 16.) VM rendelete a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó mûszaki szabályokról szóló 30/2008. (XII. 31.) KvVM rendelet módosításáról

 

A belvíz nincs tekintettel a telekhatárra

A tagok által az elmúlt egy-két évben megválasztott küldöttek által meghatározott  hektáronkénti néhány száz forint  a közel két és fél milliárd forintos állami hozázjárulással is csak  töredéke a vízitársulatok által üzemeltetett állami tulajdonban lévő  csatornák üzemeltetéséhez  szükséges évi 12-17 milliárd forintnak, de még ezt az összeget is igazságtalannak tartják egyes gazdák, akiknek hektáronként hatvanezer forintos földdalapú támogatás jár. Ők azok akik drágálják a  a vízitársulatok által megállapított köbméterenkénti 3-12 forint közötti vízszolgáltatási díjat, amikor a táblán belüli öntözés költsége  60-100 forint köbméterenként. Sajnos a területi vízgazdálkodást -  a  vízkárelhárítást    és az öntözést -  "irányító"  döntéshozók ezekre a megalapozatlan, fals  hangokra hallgatnak, aminek az a konkrét  negatív következménye már jelentkezett,  hogy egyetlen államilag fizetett öntözéssel foglalkozó kutató sincs hazánkban.

A Heti Válasz cikke a Mellékleteknél olvasható.

 

Megkezdődött a mezőgazdasági termelők területalapú támogatási előlegének kifizetése

A területalapú pénzek összege 153 milliárdot tesz ki a különleges tejtámogatás 6-6,5 milliárd forintjával együtt. Egy hektár az idén 60-61 ezer forint támogatást hozhat, ennek felét kapják meg mától a gazdálkodók. (Forrás: EMVA Hírlevél)

 

Újabbb ítélet mondta ki, hogy törvényes az egyéb támogatás meghatározása

"A Győri Törvényszék a dr. Horváth Péter István ügyvéd (9700 Szombathely, Hunyadi J. u. 2.) által képviselt Sárvári Mezőgazdasági Irt. (9600 Sárvár, Várkerület 26.) felperesnek a dr. Tomanek Tibor ügyvéd (9330 Kapuvár, Ifjúság u. 12.) által képviselt Kapuvári Vízitársulat (9330 Kapuvár, Wesselényi u. 17.) Qlperes ellen küldöttgyűlési határozat felülvizsgálata iránt folyamatba tett· perében meghozta a következő

                                                                  ítéletet:

A bíróság a felperes keresetét elutasítja.

Egyidejűleg a bíróság a G.20.489/2012/3. számú határozatával elrendelt, a 4/2012. számú küldöttgyűlési határozat végrehajtásának felfüggesztését elrendelő határozatát hatályon kívül helyezi.

Kötelezi a bíróság a felperest, hogy 15 napon belül fizessen meg az alperes javára 45.720.- (Negyvenötezer-hétszázhúsz) Ft perköltséget."

Bővebben...

 

Idén alig hullott csapadék - Makó térségében máris öntöznek

 

Bővebben...

 

39. oldal / 56