TIRHírekSzövetségünk híreiSzegedi Sándor látogatása Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatónál

Szegedi Sándor látogatása Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatónál

2019. március 14-én Szegedi Sándor, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke látogatást tett Gödöllőn Dr. Gyuricza Csaba főigazgatónál, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vezetőjénél. A látogatás apropóját az adta, hogy a Kormány döntése alapján 2019. első félévében a NAIK szervezetén belül jön létre a Nemzeti Öntözési Központ.

Dr. Gyuricza Csaba korábbi nyilatkozatában az öntözés fejlesztéssel kapcsolatban problémaként említette meg, hogy a potenciális öntözőgazdaságoknak nem volt hova fordulniuk, ha öntözni szerettek volna, illetve, hogy a vízitársulatok felbomlásával megszűntek vízszolgáltató szervezetek.

Sajnos ténykérdés, hogy megszűntek olyan társulatok (Mirhó-Kisfoki VgT. Kunhegyes, Szeged és Környéke VgT.), amelyek jelentős mezőgazdasági vízszolgáltatást végeztek, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében vízitársulatok műveik "elvesztése" okán felhagytak a vízszolgáltatással. Ugyanakkor ez a folyamat csak az elmúlt néhány évben hozott ilyen negatív hatásokat. A 2010-es évek közepén még a vízitársulatok kezében volt a mezőgazdasági vízszolgáltatás 70 %-a, volt tehát kihez fordulnia öntözővízért az ezt igénylő gazdaságoknak. Számos társulat ma is jelentős mezőgazdasági vízszolgáltató és az ezt a tevékenységet megszüntető, de még működő társulatok a szolgáltatási feltételek helyreállásával el tudnák látni öntözővízzel az igénylőket.

Mivel a Kormány kiemelt feladatnak tekinti az öntözés fejlesztését, ehhez szakmailag felkészült vízszolgáltató szervezetekre is szükség van, hogy a főműves vízkivételi pontról az öntöző gazdasághoz juthasson az öntözővíz. Szegedi Sándor VTOSZ elnök arról tájékoztatta Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgatót, hogy a vízitársulatokat vízszolgáltatóként célszerű lenne újra széles körben bevonni az öntözésfejlesztési célok eléréséhez.

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. március 19., kedd van.
József és Bánk napja van, holnap Klaudia napja lesz.