TIRHírekSzövetségünk híreiBalogh József 1943 – 2023

Balogh József 1943 – 2023

Néhány héttel nyolcvanadik születésnapja után elvesztettük Balogh Jóskát, a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat nyugdíjas igazgatóját, Klubunk alapító tagját.

Balogh József 1943. november 24-én Debrecenben született. Hozzá voltunk szokva, hogy vele balkézzel fogjunk kezet, de nem tudtuk, hogy jobb keze még hatéves korában, egy temetői balesetben roncsolódott. Geodétaként végzett, mint jó néhány vízitársulati vezető. Első munkahelye a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság volt, ahol a szakmájában dolgozott. 1971-ben költöztek Polgárra, ahol a szakaszmérnökségen, változatlanul az Állami Vízügyi Szolgálatban kapott feladatot. 1974-ben került a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulathoz, főmérnöknek nevezték ki. Bő egy évtizedes vezető műszaki tevékenység után 1986-ban lett a Társulat igazgatója. Ő vezényelte le a vízitársulatok egyik nehéz időszakát, a rendszerváltást, ami jelentős létszámcsökkentéssel, az érdekeltek elvesztésével, belső átszervezéssel járt együtt. 1990-től igazgató-főmérnökként a műszaki vezetői feladatokat is ellátta. A vízitársulati tevékenység rendszerváltás utáni felfutásában, az új érdekeltek felkutatásában, a belvízvédelmi munkákban, de még a közfoglalkoztatás elindításában nagy lelkesedéssel vett részt. 2003-ban ugyan „papíron" nyugdíjas lett, de tovább dolgozott, így tényleges nyugdíjazására csak 2011. november végén került sor. Amit lehetett, ebben a rendszerváltás utáni bő két évtizedben, kihozott a Társulatból, az elismert vízkár-védelmi munkától az Országos Szövetség sportnapjain való részvételig, országos sportnap szervezésig. A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége 2002-ben Beszédes József Emlékérem kitüntetéssel jutalmazta munkáját. Elismerte tevékenységét Polgár Város Önkormányzata is, 2023. szeptemberében „Polgár Város 30 emlékmakett" kitüntetést adományozta neki.

A Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának alapító tagja és ameddig egészségi állapota engedte, rendezvényeinek lelkes résztvevője. A geodéta a világ egy részét a műszer objektívján keresztül látja. A szintező műszert, meg a teodolitot aztán fényképezőgépre cserélte és a víztársulati-, majd később a klubrendezvények kiemelkedő fotósává vált. Amikor a klubtagság visszatekint az elmúlt másfél évtized eseményeire, legtöbbször Balogh Jóska kiváló fényképei vannak az anyagban. A Klub hosszasan készült Jóska nyolcvanadik születésnapjának megünneplésére. Sajnálatos, hogy erre egészségi állapota miatt csak áttételesen kerülhetett sor. De talán azzal a tudattal ment el közülünk, hogy hozzátartozói szerették, kollégái tisztelték, értékelhető életmű a hagyatéka.

A 2023. december 17-én elhunyt Balogh József barátunk és kollégánk hamvait 2024. január 8-án a debreceni temetőben helyezték örök nyugalomra.

Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubja

 

Bakony21_Babi11.jpg

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 27., szombat van.
Zita napja van, holnap Valéria napja lesz.