TIRHírekSzövetségünk híreiSikeres környezetvédelmi nyílt nap Bátaapátiban

Sikeres környezetvédelmi nyílt nap Bátaapátiban

A VTOSZ környezetvédelmi munkabizottsága együttműködve az 1998-ban alapított Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft-vel (RHK) környezetvédelmi nyílt napot rendezett 2010. szeptember 2-án, csütörtökön.

A rendezvényre a Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban kerül sor. A közel hatvan résztvevő két csoportban mintegy 250 m hosszban lesétálhatott  az egyik 1700 fm hosszú, 10 %-os meredekségű lejtősaknába (vágatba) amelyen a atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot szállítják a folyamatosan kialakításra kerülő végleges gránit tárolóterekbe.


Sződi Imre a VTOSZ volt elnöke, a az RHK főmunkatársa igen érdekes előadásban mutatta be mindkét csoportnak a tárolót  és a rendezvény résztvevői két ismeretbővítő filmet is megtekinthettek a hulladéktároló kialakításáról, illetve a hulladék tárolásáról. A bemutató után a részt vevők fakulttatív program keretében ismerkedhettek meg a a kicsinosított településsel, a sváb paraszti életet bemutató tájházzal és  megtekinthették  at  a házat is, amelyben   a Rinya-Dombómenti VgT igazgatója, Vadkerti Tóth Tihamér kollégánk és barátunk  töltötte gyermekkorát.  

 

VTOSZ Titkárság

2010. szeptember 3.

 

Névnap

Ma 2021. január 24., vasárnap van.
Timót napja van, holnap Pál napja lesz.