TIRHírekSzövetségünk hírei

Szövetség hírei

63 vízitársulat pályázott az országos közfoglalkoztatási programban

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az országos közfoglakoztatási ár- és belvízvédelmi megelőző célprogram keretébe a regisztrált álláskeresők, köztük bérpótló támogatásban részesülők foglalkoztatására kiírt pályázatra hatvanegy vízitársulat adta be határidőre pályázatát.

A vízitársulatok ez évben 11,5 hónapi időtartamban 3583 fő regisztrált álláskeresőt terveznek foglalkoztatni az ár- és belvízvédelmi közfeladataik ellátásánál. A vizitársulatok a pályázati kiírásnak megfeleleően számba vették, hogy az alkalmazni kívánt létszámból lehetőség lesz az arra alkalmas munkavállalók képzésére és a pályázataikban ötszázhuszonnyolc főt terveznek szakképzésben való részvételre, akiket  később a vízitársulatok állandó jelleggel is foglalkoztatni tudnak.

A vízitársulatok által megpályázott támogatási összeg 4 812 367 181 forint, amely ésszerű felhasználásával az eddig "gazdátlan", de egy-egy adott térség bel- és külterületi vízkárvédelmében jelentős szerepet játszó vízelvezető művek karbantartását is biztosítani kívánják.

A vízitársulatok és  szakmai érdekképviseleti szervezetük a Vízgzadálkodási Társulatok Országos Szövetsége szerint a  vízitársulatok részére is biztosított lehetőség a   közfoglalkoztatási programban való részvételre  segítséget nyújt a területi vízgazdálkodási közfeladatok ellátásában, a bel- és külterületek vízkárvédelmében,  Jelentősen hozzájárul a vidéki munkanélküliség csökkentéséhez.  A  pályázati rendszerhez kapcsolódó képzési lehetőség pedig hosszú távra biztosíthatja a vízitársulati közfeladatok ellátááshoz a megfelelő  munkaerő-, ezen belül a szakember ellátottságot.  

Mindezekre tekintettel a VTOSZ honlapján kiemelt helyen  adunk folyamatosan tájékoztatást a vízitársulatok közfoglalkoztatásban történő részvételéről.

dr.VÁ

 

Nagy érdeklődés mellett igen sikeres volt a közfoglalkoztatási pályázati konzultáció

 

2011. január 4-én 54 vízitársulattól  76  szakember vett részt  a Szövetség által szervezett  közfoglalkoztatási pályázati konzultáción

 

A  VTOSZ székhelyén megtartott konzultációt Fehér Ferenc ügyvezető elnök vezette. Dr. Varga Árpád főtitkár bevezetőjében ismertette  a közfoglalkoztatási  programmal  kapcsolatos legújabb információkat – ezek közül legfontosabb, hogy az óév utolsó napján megjelent a közfoglalkozáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII.31.) Korm. rendelet -   és tájékoztatást adott arról, hogy folyamatosan beérkezett szakmai kérdések és ezekre  az NGM  szakmai főreferensével  leegyeztetett válaszok olvashatóak a TIR-en, amelyen  négy  alkalommal  jelentek  meg december 20-tól.

  Bálint Attila, a NGM szakmai főreferense   a pályázati kiírás tartalmát  ismertette teljes  részletességgel,  értelmezte   a pályázati dokumentáció valamennyi pontját és  válaszolt  a jelenlévők által feltett  kérdésekre.

A konzultáció második felében Kolossváry Gábor az VM  főosztályvezetője és Zemenszky Mario a VM  vízügyi-politikai tanácsadója  adott tájékoztatást a  területi vízgazdálkodás aktuális kérdéseiről. Többek között   az aktuális  vízkárvédelmi feladatokról  és a területi vízgazdálkodási közfeladatokhoz a költségvetés által biztosított  forrással kapcsolatos minisztériumi teendőkről.

 

Jelölő bizottság

Jelölő bizottság:

Elnök:

Balla Iván - Tisza_Marosszögi  Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

Tagok:

Protovin  Tíbor  -Eger-Tarnavölgyi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

Kónya Tíbor - Kelet-Baranyai Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

Takácsné Hári Ildikó - Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

dr. Varga Gábor - Hegyhát-Kemenesaljai Társulat igazgatója

 

 

A vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat át kell adni a gazdáknak

Jakab Istvánnal az Országgyűlés alelnökével, a MAGOSZ elnökével készített évzáró beszélgetést a Magyar Nemzet újságírója, DénesZoltán.

Bővebben...

 

Karácsonykor is védekeztek a vízitársulatok

 

A karácsonyi ünnepek alatt a belvízhelyzet sajnos tovább romlott! Ehhez elsősorban az ünnepek előtt lehullott eső járult hozzá. A karácsonykor lehullott hó ugyan nem növelte tovább az elöntött területek nagyságát, de ennek elolvadásakor várható a helyzet súlyosbodása. A hideg miatt a belvíz lefagyott, ami az összegyülekezést, az elvezetést nehezíti, de a várható károkon nem segít. A mezőgazdasági károk részben a már elvetett növények kipusztulásából fakadnak, részben abból, hogy a teljesen átázott talajon késő tavaszig lehetetlen lesz bármilyen mezőgazdasági munka.

Karácsonykor 20 vízitársulat védekezett, a legkritikusabb helyeken. Változatlanul rossz a helyzet a Balaton déli partján, ahol a tó magas vízállása mellett a dombvidéki vízgyűjtőről érkező lefolyás is gondot okoz. A legnagyobb problémák azonban a Tisza-völgyben vannak. Szinte valamennyi Tisza melletti területet fel lehet sorolni a Bodrogköztől és Felső-Szabolcstól kezdve, Dél-Borsodon, a Nagykunságon és a Jászságon át egész a Tiszazugig, a Tisza-Maros szögéig és Szegedig. Különösen súlyos a helyzet a román határ térségében, Biharban, és Békés megyében.

Karácsonykor a vízitársulatok 155 szivattyútelepet üzemeltettek, amelyek segítségével naponta 6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Több mint 230 vízitársulati dolgozó végzett védelmi munkát ezekben a napokban és jelentős gépi kapacitás is segítette a munkájukat.

Sajnálatosan nő a helyi vízkár veszélyeztetettség. Ez elsősorban a településeket érintő belvízi elöntés. Bár a belterületeken a védekezés megszervezése az önkormányzatok feladata, de a vízitársulatok részben a befogadók biztosításával (ami nagyon fontos problémája az önkormányzatoknak: hova szivattyúzzunk?), részben közvetlen védelmi beavatkozásokkal is segítenek a helyzet romlásának megakadályozásában. Ez annál is fontos, mert a 20 védekező vízitársulatnál közel 40 ezer hektár olyan elöntés is jelentkezett, ami közvetlenül településeket érint. Itt több tízezer lakos kerülhet közvetlen veszélybe.

Az ünnepek, az év elmúltával sajnos a belvízhelyzet nem javul, így várható, hogy a következő hetekben további 20-30 vízitársulat kapcsolódik be újra a közvetlen védelmi munkába.

 

Fehér Ferenc

ügyvezető elnök

Vízgazdálkodási Társulatok

Országos Szövetsége

 

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

Belvízvédekezési munkák Újfehértón

 

II. fokú belvízvédelmi készültség keretében továbbra is Újfehértón szükséges a legtöbb beavatkozást végeznie a Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatnak a belterületek és a lakosság védelme érdekében, egyúttal az Önkormányzat harmadfokú készültségben védi a veszélyeztetett épületeket.

Bővebben...

 

Cikluszáró közgyűlést tartott a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége

 

A Vízgzadálkodási Társulatok Országos Szövetsége   2010. december 14-én Budapesten a székhelyén cikluszáró közgyűlést tartott.

A közgyűlés jegyzőkönyve tagok számára itt olvasható.

 

 

Dr. Kling István helyettes államtitkár előadása a VTOSZ 2010. december 14-i közgyűlésén

A vízgyűjtőkön mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata....

Bővebben...

 

56. oldal / 71

Névnap

Ma 2024. május 12., vasárnap van.
Pongrác napja van, holnap Szervác és Imola napja lesz.