TIRHírekTájékoztatók

Tájékoztatók

Aktuális kérdések és válaszok a vízitársulatoknál

A jellemzően vízitársulati  jegyzett tőkében  nyilvántartott állami tulajdonú területi vízgazdálkodási célt szolgáló vízek és vízi létesítmények fenntartására, üzemeltetésére a belvízvédelmi szivattyútelepek üzemeltetésén és az EU-s támogatással megvalósult beruházások/rekonstrukciók kötelező fenntartásán kívül több, mint  20 000 km-nyi vonalas létesítmény fenntartására, üzemeltetésére a tulajdonos Magyar Állam már második évben nem biztosít forrást a vízitársulatok részére. A 2012. december 28-án hatályba lépett jogszabályi változás a jövőre nézve  pedig ellehetetlenítette, hogy a tagok által választott küldöttek valamennyi tag részére kötelező hozzájárulást állapítsanak meg az állami tualjdonban lévő  vizek és vízi létesítmények fenntartásához, üzemeltetéséhez és bevezette az önkéntes hozzájárulás fogalmát.

Számos társuulatnál a területi vízgazdálkodás közcélú feladatainak  ellátását  már csak  a tagok hozzájárulása, a társulat egyéb tevékenységének esetleges nyeresége biztosítja. Ezeknél a társulatoknál joggal merülnek fel kérdések, amelyek  a hatályos jogi szabályozás szerinti tényszerű válaszokkal együtt  az alábbiakban  olvashatóak:

 

Tájékoztató a téli közmunkaprogramról

November elsején indul a téli közmunkaprogram, amelybe a kormány 200 ezer embert szeretne bevonni, ebből 100 ezren képzést kapnak majd – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A tervek szerint százezer embert hatórás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik százezer pedig napi négy órában képzésben részesülne. Itt a nyolc általános osztályt végzettek jelentik a fő célcsoportot, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki; ők alapkompetencia-fejlesztést kapnának, de az Országos képzési jegyzékben szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében – mondta az államtitkár. A téli közmunkaprogram képzési „lábát” 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák majd, ismertette.

Czomba Sándor kiemelte: a téli közmunkaprogramot is azokra a megyékre – például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg – összpontosítják, amelyekben egyébként is magas a közfoglalkoztatottak száma. Az államtitkár jelezte: a téli közmunkaprogram április 30-áig tart majd.

Forrás: MTI

Dr.VÁ

 

A korábbinál több uniós támogatást kaphat az az öntözéses gazdálkodás is

A munkaigényes mezőgazdasági mezőgazdaság ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket termelő, munkaigényes ágazatok, így az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Tatán, a Fiatal Gazdák Európai Szövetségének konferenciáján.

Feldman Zsolt kiemelte: a következő hét évben a korábbinál 1,9 milliárd euróval több forrást jut Magyarországnak az Európai Unió közös agrárpolitikája keretében, melynek egy része a termelőkhöz kerülő közvetlen támogatás, más része vidékfejlesztési támogatások formájában jut el a gazdálkodókhoz. Magyarország a korábbi 2,4 százalékról 3,2 százalékra növelte a közös agrárpolitika forrásaiból való részesedését.A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a tárgyalások során a kormány olyan feltételrendszert alkudott ki, amellyel a magyar gazdálkodók számára az eredeti európai uniós javaslatoknál jóval egyszerűbb, könnyebben teljesíthető követelmények teljesítésével lehet a támogatásokhoz hozzájutni.

Az évente mintegy 1,3 milliárd eurós közvetlenül a termelőkhöz jutó támogatás 30 százalékának lehívásának alapját jelentő zöldítési feltételeket a hazai gazdálkodók döntő többsége gazdálkodásának megváltoztatása nélkül teljesíteni tudja. A Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben még a jelenlegi támogatási rendszer működik tovább, az új feltételeket 2015-től alkalmazzák - mondta Feldman Zsolt.

Forrás: VM Heti Hírlevél 2013. szeptember  6.

Dr.VÁ

 

Kormányhatározat a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési program előkészítéséről

 1624/2013. (IX. 5.) Korm. határozat

A Kormány
1. egyetért azzal, hogy „A közfoglalkoztatást kiegészítő képzési program” (a továbbiakban: program) részben uniós,  részben központi költségvetési források terhére valósuljon meg,
2. egyetért azzal, hogy a programban résztvevők részére a képzés ideje alatt fizetendő juttatás összegét a napi hatórás  közfoglalkoztatási bért alapul véve kerüljön megállapításra,
3. a program előkészítése érdekében felhívja
a) a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen javaslatot a program megvalósításához szükséges költségvetési forrás biztosításának módjára,
Felelős: nemzetgazdasági miniszter
Határidő: azonnal
b) a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve intézkedjen  a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében (a továbbiakban: TÁMOP) a többletkötelezettség-vállalás  keretének meghatározása és felhasználhatósága érdekében, valamint tegye meg a  szükséges lépéseket  a program uniós finanszírozással történő megvalósításának előkészítéséhez,
Felelős: Miniszterelnökséget vezető államtitkár
nemzetgazdasági miniszter
Határidő: azonnal
c) a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy a  program képzési elemének finanszírozása érdekében
intézkedjen a  TÁMOP 2011–2013. évekre szóló akcióterve 2. prioritása módosításának előkészítéséről és
terjessze azt a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé.
Felelős: Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Határidő: azonnal
Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

Forrás: MK 2013. 145. sz.

dr.VÁ

 

Korm. határozat a dunai árvízi védekezési, vízkárelhárítási kiadások finanszírozásáról

A Kormány 1601/2013. (IX. 3.) Korm. határozata a dunai árvízi védekezési, vízkárelhárítási feladatokkal összefüggő kiadások finanszírozásáról

A Kormány

1. Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 5. melléklet 2. pontja alapján, a dunai árvízi védekezési, vízkárelhárítási feladatokkal összefüggő kiadások finanszírozása céljából jóváhagyja a Kvtv. 1. melléklet XIV. Belügyminisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím,

1. Ágazati célfeladatok alcím, 50. Víz-, környezeti és természeti katasztrófa kárelhárítás jogcímcsoportnak az árvíz- és a belvízvédekezési, a vízkárelhárítási, a helyreállítási, valamint a márciusi rendkívüli időjárással összefüggő kiadások finanszírozásáról szóló 1302/2013. (VI. 5.) Korm. határozatban meghatározottakhoz képest további 5323,5 millió forinttal történő túllépését;

Felelős: nemzetgazdasági miniszter

belügyminiszter

Határidő: azonnal

2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a folyósítást a belügyminiszter által előterjesztett igények jog- és tényszerűségének megalapozottsága esetén engedélyezze.

Felelős: nemzetgazdasági miniszter

belügyminiszter

Határidő: folyamatosan

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

 

Szeptemberben kerül a kormány elé a nemzeti vízstratégia

Néhány héten belül elkészül a nemzeti vízstratégia, amelyhez felhasználják a szakmai fórumokon összegyűjtött, a vízgazdálkodás ésszerűsítését célzó, több mint 1000 javaslatot, a dokumentum jóváhagyásra szeptemberben kerülhet a kormány elé - mondta a vidékfejlesztési tárca vízügyért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Bővebben...

 

Miért nem tud valamennyi vízitársulat jól működni?

Nem lehet egyenlőségjelet tenni az ország összes vízitársulata között.  Vannak olyanok is, akik a gazdálkodók megelégedésre dolgoznak" -  vezette be a  Hír TV 2013. augusztus 8-i  Soroló c. műsorában  a Soroló szerkesztője Frisch Oszkárral, a  Zagyvavölgyi Vízgazdálkodási Társulat igazgatójával készített riportját, aki az állami tulajdonú műveken a  feladat méltányos  ellenértékére  vagy legalább közmunkásokra vár.

A riport az alábbi linkre kattintva is megnézhető.

http://mno.hu/hirtv_musorok/sorolo-5179

dr. VÁ

 

2013. augusztus 2-án módosult a 122/2013. (VII.22.) számú MVH Közlemény

 

 Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről szóló és 2013. augusztus  2-án módosított 122/2013. (VII.22.) számú MVH Közlemény csatolt dokumentumai az MVH Honlapjáról vagy az alábbi linkre kattintva tölthetőek le.   

 http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1222013

dr.VÁ

 

 

17. oldal / 35

Névnap

Ma 2024. május 05., vasárnap van.
Györgyi napja van, holnap Ivett és Frida napja lesz.