TIRHírekFigyelő

Figyelő

A Vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Az 1990-es évek végének rendkívüli felső-tiszai árvizei új védelmi megoldások kidolgozására ösztönözték az árvízvédelmi szakembereket. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a gátak magasítása (ami szélesítésükkel, a töltéstest lényeges megnövelésével is együtt jár) nem lehetséges, az aktív védelmi beavatkozások (pl. nyúlgát építése) a viszonylag kis időelőny (1-2 nap) miatt már nem jelent biztonságos megoldást.

 

Belvízhelyzet az Alföldön 2018. március 23.

2018. március. 23. 15:45

"Nagy baj lesz, urak": miközben a felek pereskednek, elúszhat a fél Alföld

szerző:

Szlavkovits Rita

hvg.hu

Hatvanezer hektár van víz alatt. Pont négy évvel ezelőtt államosították a vízgazdálkodási társulatokat, átvették a csatornákat, elvették a vagyonukat. Ezek majd fele meg is szűnt, az átvett vagyonuk ellenértékét még azóta sem kapták meg. A közcélú csatornákon folyik rendesen a munka, ám a földekről a vizet a főcsatornákba vezető árkoknak most nincs gazdájuk.

Bővebben...

 

Megfelelő vízgazdálkodás nélkül véglegesen lemaradunk - Jakab István interjú

 

A szociális szövetkezetek pályázati kiírása

Lehetőség nyílik arra, hogy vízitársulatok szociális szövetkezetekkel együttműködve, közfoglalkoztatás keretében gyártási kapacitásokat hozzanak létre.

 

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

Pályázati felhívás a mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztésére uniós forrás felhasználásával.

Bővebben...

 

Külföldi szövetségek életéből: az ADA

Külföldi vízitársulati és szövetségi mintáink elsősorban Hollandiából és Olaszországból származnak, ami nem is csoda: a magyar vízgazdálkodásra az olasz (elsősorban a Pó-menti) vízgazdálkodás jelentős hatással volt, a vízitársulati működésnek pedig a holland társulatok voltak a példaképei (lásd: magyar vízitársulati vezetők továbbképzése Hollandiában). Viszonylag kevesebben tudunk az Egyesült Királyság (pontosabban Anglia és Wales) társulatairól és nemzeti szövetségéről. A következőkben az ADA (Association of Drainage Authorities), azaz a brit szövetség működésébe pillantunk be.

 

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló 2/1997. (II. 18.) KHVM rendelet

2015. évtől  a mezőgazdasági vízszolgáltatást biztosító  állami tulajdonban lévő vízilétesítmények  és a vízügyi igazgatóság vagy a vízügyi igazgatósággal kötött üzemeltetési szerződés alapján egyéb vízszolgáltató szervezet által üzemeltetett   nem állami tulajdonban lévő vízilétesítmények   üzemeltetéséről   a vízügyi igazgatóság (a továbbiakban: igazgatóság) saját hatáskörben vagy - vízszolgáltatási fürt üzemeltetésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírásával - egyéb vízszolgáltató szervezet útján gondoskodik.

A mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről szóló 2014. XII. 25-től hatályos módosításokkal egységbe szerkesztett  2/1997. (II. 18.) KHVM rendelet a Mellékleteknél olvasható.

dr. VÁ

 

2015. évi közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér

A Kormány 376/2014. (XII. 31.) Korm. rendelete a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló  170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletet módosításáról

 

1. oldal / 14

Névnap

Ma 2019. február 19., kedd van.
Zsuzsanna napja van, holnap Aladár és Álmos napja lesz.