TIRHírekFigyelő

Figyelő

Érdekes gondolatok hangzottak el a 10.10-én a Kossuth Rádió "Ütköző" c. műsorában

 

Bővebben...

 

Módosult a vízszennyezettségi határértékekről és az alkalmazás szabályairól szóló 10/2010 VM. r.

 

Elhunyt Szesztay Károly, a műszaki tudományok doktora

 

Bővebben...

 

Nincsenek egyszerű helyzetben a vízitársulatok

 Sajnos  a polgármesterek, de még a szakemberek jelentős része sincs tisztában azzal, hogy a külterületi csatornák   többségének   karbantartási kötelezettsége jelenleg még  nem a vízitársulatokat, hanem az önkormányzatokat  terheli. Ezért a továbbra is működni akaró  vízitársulatoknak a tagjaiktól befolyó  hozzájárulást döntő  mértékben a tagjaik földjét mentesítő  volt üzemi,  jelenleg önkormányzati  tulajdonba tartozó külterületi csatornák fenntartására kell a jövőben   fordítani az eddig gyakorlat szerinti  állami tulajdonban lévő közcélú csatornák karbantartása  helyett, vagy  mellett.

Ellenkező esetben  továbbra is elhangzanak olyan riportok,  mint amilyen a  Kossuth Rádió   2013. május 7-i  „180 perc” c. műsorában az Ibrány térségi   belvízi helyzetről elhangzott.  Ebben a műsorban    az  OVF főigazgató-helyettese is kijelentette, hogy  "nincsenek egyszerű helyzetben a társulatok, az elmúlt 20-25 évben a fenntartási munkák elmaradtak. Ezen jelentősen segített a közfoglalkoztatás, de utol kell még érni a csatorna rendszerek állapotának a kívánt mértéket."

 dr. VÁ.

 

 

Változott a KRESZ

 

 

 

Lecsengőben a belvízvédekezés

Budapest, 2013. április 24., szerda (OS)

 "Április második dekádjának végére sokat javult a belvízhelyzet. A száraz, csapadékmentes időjárás kedvezett: nem volt vízutánpótlás. Sokat segített a mentesítésben, hogy három hétig mintegy 30 vízitársulat nagy kapacitással, 200 szivattyútelepen és szivattyúálláson emelte át a káros vizet, napi hét és fél – nyolc millió köbmétert. Így a vízitársulatok által védett veszélyeztetett terület 35 ezer hektárra csökkent.Április 20-án jelentős belvízi elöntés már csak a Jászságban, a Nagykunságban (Karcag térségében), Biharban, a Berettyó térségében volt. A legmagasabb védelmi készültséget már csak a Nagykunsági vízgazdálkodási Társulat tartotta fenn, a Tisza völgyében mérsékelni lehetett a védekezés intenzitását. Öt nap alatt közel harmincezer hektárral csökkentették a társulatok a belvízzel elöntött terület nagyságát. A szivattyútelepek harmadát le lehetett állítani, 130 szivattyúteleppel történt csak a víz átemelése. Ez az átemelt vízmennyiség csökkenésével is együtt járt, így naponta "mindössze" három és félmillió köbméter átszivattyúzására került sor.A 21 védekező vízitársulat a mezőgazdasági területek mentesítésének végénél tart. A következő hétre alapvetően csapadékmentes időt jeleztek előre, így várható, hogy a védekezés április végére befejeződik. "   

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének közleménye    

 

 

Kinek a feladata dönteni a területi vízgazdálkodás intézményrendszeréről?

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a Kossuth Rádió mai  Hajnal-Táj című műsorában többek között  kifejtette, hogy azok  a területek, ahol jól működnek   a vízitársulások,  ahol az árkokat rendbe tették,  a műtárgyak is rendben vannak,   netalán még a társulás szivattyúik is megvannak,  le tudják vezetni a vizet, ott jelentősen kisebb volt az elöntött terület.   

Végre el kell dönteni, hogy  a jól működők maradjanak meg, kevésbé jól működőket vegye át az állam és az állam működtesse ezeket a vízgazdálkodási társulásokat, mert az állam sokkal gyorsabban  tud reagálni ezekre a dolgokra.

Szerk. megjegyzés: a 2013. március közepén indult belvízvédekezés költségeit biztosító szerződéseket a mai napig nem kötötte meg az Állam, így a kétszáz szivattyútelepen történő szivattyúzás  és egyéb védelmi feladatok   közel hatszáz millió forintos védekezési költség jelentős részét a tagok által befizetett hozzájárulásokból, hitelekből  tudják csak a társulatok fedezni.

dr. VÁ

 

"Belvíz van, hozzájárulás nincs"

A Délmagyar.hu "Belvíz van, hozzájárulás nincs"című április 17-i cikkében  számol be a   Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat belvízvédelmi munkáiról. A cikk ide kattintva is olvasható.

dr. VÁ

 

4. oldal / 14

Névnap

Ma 2018. október 19., péntek van.
Nándor napja van, holnap Vendel és Irén napja lesz.