TIRHírek

Hírek

Nem generált vitát a Fenntartható fejlődés bizottságának módosító javaslata

Az Oszággyűlésben az ülést levezető dr. Ujhelyi István 2013. november 26-án 19óra 20 perckor megnyitotta az egyes törvények vízgazdálkodási tárgyú módosításáról szóló törvényjavaslathoz a Fenntartható fejlődés bizottság által benyújtott, két indítványt tartalmazó módosító javaslat feletti részletes vitát, amelyet hozzászólás hiányában azonnal le is zárt. Bejelentette, hogy a következő ülésen születik döntés a módosító javaslatokról. Az Országgyűlés ülésterve szerint a vita nélküli módosító indítványokról történő szavazásra 2013. december 2-4-i ülésnapon, a T 13051 sz. törvénytervezet zárószavazására a december 9-10-i ülésnapon kerül sor. Forrás: Országgyűlési közvetítés 2013.november 26. dr.VÁ

 

Fenntartható fejlődés bizottság módosító indítványa a 13051. sz. törvényjavaslathoz

 

A területi vízgazdálkodást átszervező törvényjavaslat 2013. 11.19-i ált. vitájának jegyzőkönyve

 

Pályázati felhívás igazgatói állás betöltésére Pomázon

Bővebben...

 

Változás a VTOSZ területi vízgazdálkodási tanácsi képviseletében

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége azok megalakulása óta folyamatosan képviselteti magát a területi vízgazdálkodási (vízgyűjtő-gazdálkodási) tanácsokban.

2013. novemberben a képviseletben a következő változások következtek be.

A Közép-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsban a korábbi képviselőnek, Pusztai Andrásnak, a Mezőtúr-Tiszazugi Vízgazdálkodási Társulat igazgatójának nyugdíjba vonulását követően a VTOSZ-t András László, a Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat igazgatója, a Közép-Tisza-vidéki Vízgazdálkodási Társulatok Területi Szövetégének elnöke képviseli.

A Balaton Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanácsban a korábbi képviselőnek, Presits Zoltánnak, a Dél-Balatoni Vízitársulat igazgatójának megszűnt a munkaviszonya a Társulatnál. A továbbiakban a VTOSZ-t Völler Zoltán, a Balaton-Nagyberek Vízitársulat igazgatója képviseli.

(VTOSZ titkársága)

 

Vízgazdálkodási társulat: anakronizmus vagy időtálló megoldás

Dr. Ligetvári Ferenc VTOSZ elnökének a Magyar Hidrológiai Társaság fekérésére 2013. november 20-án elhangzott  előadása a címre kattintva a Mellékleteknél tekinthető meg.

VTOSZ Titkárság

 

 

 

Marad a közcélú érdekekeltségi hozzájárulás megállapítási lehetősége, ahol nem fog működni társulat

 

 A központi költségvetés a közérdek mértékéig vállalja a területi vízgazdálkodás költségeit, de megmarad  a közcélú érdekekeltségi hozzájárulás megállapítási lehetősége, ahol nem fog működni vízitársulat

 Az Országgyűlés 2013. november 19-i ülésén  lezárta  az „egyes törvények vízgazdálkodási tárgyú módosításáról”  szóló T/13051. számú törvényjavaslat általános vitáját. A társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül elkészített,  2013. november 15-én benyújtott javaslatot a kijelölt bizotságok támogatták,  módosító indítvány egyetlen képviselőtől sem érkezett,   ezért az ülést vezető elnök az általános vita lezárása után tájékoztatta  az Országgyűlést, hogy részletes vitára nem kerül sor, hanem  a következő ülésen  a  törvényjavaslat elfogadásáról kell dönteni.

 A vízgazdálkodásról szóló törvény a  jelen módosítását követően  is tartalmazza a közcélú érdekeltségi hozzájárulás fogalmát, amelynek hektáronkénti fizetendő mértékét - a módosításra krerülő vízgazdálkodási törvény  szerint is - a vízgazdálkodásért felelős miniszter évente rendeletben állapítja meg.

 dr.VÁ

 

 

Alapvető változások várhatók 2014-től a területi vízgazdálkodásban

 

A Kormány 2013. november 15-én benyújtotta az  „egyes törvények vízgazdálkodási tárgyú módosításáról” szóló T/13051. számú törvényjavaslatot. A törvényjavaslat benyújtását nem előzte meg társadalmi egyeztetés, így a VTOSZ is csak  az Országgyűlés Honlapjáról értesült  a területi vízgazdálkodás  és a több, mint 200 éves  múlttal  rendelkező civil szerveződés, a  vízitársulati intézmény rendszer  további sorsát alapvetően befolyásoló változások tervezetéről.

A Tervezet módosítja a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt és a vízitársulatokról szóló 2009. évi CXLIV. törvényt.

A módosítás lényege, hogy a vízitársulatok kezelésében vagy üzemelésében lévő valamennyi  állami tulajdonban lévő víz és vízi létesítmény vagyonkezelői a vízügyi igazgatóságok lesznek és ellátják azok üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését.

A vízitársulatok kezelői joga a vízigek vagyonkezelői jogának ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével egyidejűleg megszűnik.

A nem állami tulajdonú vizek és vízilétesítmények tulajdonosai pedig kérhetik, hogy műveiket a vizigek a vagyonezelésükbe vett művekkel együtt  költségvetési forrásból üzemeltessék.

A törvényjavaslat elfogadását követően a jelenlegi 12 574 km kisvízfolyás és csatorna helyett a vizigeknek  legkevesebb 50.000 km-t, de előfordulhat, hogy akár 100 000 km kisvízfolyást és csatornát kell költségvetési forrásból üzemeltetni, fenntartani és fejleszteni.  

A Tervezet  nem változtat a vízitársulatok szervezetére, működésére vonatkozó szabályokon.

A VTOSZ vezetése tegnap intézkedett a vízitársulati munkabizottság soron kívüli ülésének összehívásáról, amelyen a törvénytervezet hatályba lépéséig és  azt követő időszak feladatait kell meghatározni.

A törvénytervezet a címre kattintva a Mellékleteknél is olvasható.   

dr.VÁ

 

Kormányrendelet a építési beruházások közbeszerzésének gyorsítására

 

19. oldal / 52

Névnap

Ma 2024. április 27., szombat van.
Zita napja van, holnap Valéria napja lesz.