TIRHírek

Hírek

Be kell fizetni a víztársulatoknak a tagi hozzájárulást, ha 2012.12.28. előtt hozták a határozatot

 Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  Honlapja - 2013. október 09. szerda

"A vízitársulati tagok fizetési kötelezettségére vonatkozó sajtóközleményünk után tagjaink további kérdéssel fordultak hozzánk. A legtöbb vízitársulatnál ugyanis már a 2012. évi CCXIII törvény hatálybalépése előtt megtörtént a 2013-as évre szóló fizetési kötelezettségről a döntés, amit küldöttgyűlés hozott, azóta közgyűlés összehívása nem történt. Tagjaink nem tudják, ebben az esetben van-e fizetési kötelezettségük.

Szeretnénk felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy azoknál a társulatoknál, amelyeknél a küldöttgyűlés 2012. december 28-a előtt hozott határozatot 2013-ra vonatkozóan a társulat működését és a területi vízgazdálkodási közfaladatainak ellátást biztosító hozzájárulás fizetésére, ott a tagoknak ezt a fizetési  kötelezettséget teljesíteniük kell.

A Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályvezetőjének 2013. április 15-i állásfoglalása értelmében ugyanis a 2009. évi CXLIV. törvény  2012. december 28-tól hatályos törvénymódosítása  nem érintette a  vízgazdálkodási társulatok küldöttgyűlései által  korábban meghozott határozatokat. Ugyanezt erősítette meg a  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása, miszerint: a 2012. évi CCXIII. törvény december 28-i hatályba lépését megelőző „… küldöttgyűlési határozatok érvényességét és hatályát önmagában a jogszabályi környezet változása nem érinti, így azok mindaddig kiváltják a hozzájuk fűződőd joghatásokat, amíg a közgyűlés… - szintén határozati formában meghozott döntésével meg nem változtatja.”

dr.VÁ

 

Kormányhatározat a közfoglalkoztatottak téli képzésével összefüggő kérdésekről

 

A vízgazdálkodási társulat: anakronizmus vagy időtálló megoldás? 

Dr. Ligetvári Ferenc, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke

  "A vízgazdálkodási társulat: anakronizmus vagy időtálló megoldás?"

 címmel tart előadást a Magyar Hidrológiai Társaság Vízgazdálkodási Szakosztály felkérésére

2013. november 20-án 13:00 órakor.

Helyszín: Budapest, City Corner irodaház, IX. Üllői út 25. IV. 409.
dr.VÁ

 

 

 

Érdemi intézkedés több, mint három hónap után sincs

Kommentár nélkül 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége 2013. június 25-én kelt levélben tájékoztatta Miniszterelnök  urat a vízitársulatok ( a területi vízgazdálkodás)  ellehetetlenülő helyzetéről. A  miniszterelnökség  titkárságvezetője  2013. július 3-án értesítette a Szövetséget, hogy a levelet  áttette a vidékfejlesztési miniszterhez. 2013. szeptember 30-án meg is kaptuk dr. Fazekas Sándor miniszter úr  2013. szeptember 9-én kelt értesítését, miszerint illetékességből továbbították levelünket dr. Pintér Sándor belüyminiszter úrhoz. A vidékfejlesztési miniszter levele a címre kattintva a  Mellékleteknél olvasható.

dr.VÁ

 

Téli közfoglalkoztatásra felkészülés

 

Elkészült, és hamarosan a Kormány elé kerül a vízstratégia

 

Aktuális kérdések és válaszok a vízitársulatoknál

A jellemzően vízitársulati  jegyzett tőkében  nyilvántartott állami tulajdonú területi vízgazdálkodási célt szolgáló vízek és vízi létesítmények fenntartására, üzemeltetésére a belvízvédelmi szivattyútelepek üzemeltetésén és az EU-s támogatással megvalósult beruházások/rekonstrukciók kötelező fenntartásán kívül több, mint  20 000 km-nyi vonalas létesítmény fenntartására, üzemeltetésére a tulajdonos Magyar Állam már második évben nem biztosít forrást a vízitársulatok részére. A 2012. december 28-án hatályba lépett jogszabályi változás a jövőre nézve  pedig ellehetetlenítette, hogy a tagok által választott küldöttek valamennyi tag részére kötelező hozzájárulást állapítsanak meg az állami tualjdonban lévő  vizek és vízi létesítmények fenntartásához, üzemeltetéséhez és bevezette az önkéntes hozzájárulás fogalmát.

Számos társuulatnál a területi vízgazdálkodás közcélú feladatainak  ellátását  már csak  a tagok hozzájárulása, a társulat egyéb tevékenységének esetleges nyeresége biztosítja. Ezeknél a társulatoknál joggal merülnek fel kérdések, amelyek  a hatályos jogi szabályozás szerinti tényszerű válaszokkal együtt  az alábbiakban  olvashatóak:

 

20. oldal / 52

Névnap

Ma 2024. április 28., vasárnap van.
Valéria napja van, holnap Péter napja lesz.