TIRHírekSzövetségünk híreiEgyüttműködés a Katasztrófavédelemmel

Együttműködés a Katasztrófavédelemmel

Bő egy évvel ezelőtt került aláírásra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége között az együttműködési megállapodás. Már az elmúlt évben folytak tárgyalások arról, hogy az együttműködés milyen konkrét formái lehetségesek.

Elsősorban a Katasztrófavédelem vízügyi hatósági vonalával képzelhető el közös munka. A jogszabályok gyakori változása ugyanis számos jogértelmezési problémát vet fel a vízitársulatokkal kapcsolatban is. Többször előfordult, hogy másodfokon, azaz a Főigazgatóságon kellett döntést hozni.

A területi vízgazdálkodás problémái is adhatnak közös feladatot. Ahogy a vízitársulatok feladatai között a harmadlagos (volt üzemi) művekkel való foglalkozás egyre jobban előtérbe kerül, úgy látszik egyre több joghézag ezen művekkel kapcsolatban. Erre már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felhívta egy anyagában a figyelmet, nevezetesen, hogy a harmadlagos művek nyilvántartásának hiányosságai, állapotuk ismeretlen volta nehézséget jelent az ezekkel kapcsolatos feladatok meghatározásában és a kapcsolódó költségek becslésében. A VTOSZ szakemberei hasonlóan látják a helyzetet és elképzeléseket dolgoznának ki arra vonatkozóan, hogy lehet a harmadlagos művek nyilvántartását rendezni, állapotukat felmérni, a velük kapcsolatos munkákat megtervezni. Erre vonatkozóan Szegedi Sándor VTOSZ elnök konkrét javaslatot adott át a Főigazgatóság illetékes vezetőjének. A VTOSZ várja, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyilatkozzon a javaslattal kapcsolatban és kezdődjenek meg egyeztetések az együttműködés konkretizálásáról.

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 30., kedd van.
Katalin és Kitti napja van, holnap Fülöp, Jakab és Zsaklin napja lesz.