TIRHírekSzövetségünk híreiVTOSZ elnökségi ülés, 2017 december 6. (összefoglaló)

VTOSZ elnökségi ülés, 2017 december 6. (összefoglaló)

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnökségének 2017. évi negyedik ülésére 2017. december 6-án került sor Sződligeten, a VTOSZ új székhelyén. Az ülést Szegedi Sándor, a VTOSZ elnöke vezette.

Az ülésen a következő témák kerültek napirendre.

 1. Tájékoztató az előző elnökségi (2017. augusztus 28.) ülés óta végzett munkáról, a rendezvények visszhangjáról.
  Előadó: Szegedi Sándor elnök
  Szeptember 21-én rendkívüli VTOSZ küldöttgyűlésre került sor, majd emlékülés volt a VTOSZ megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. Szeptember 21-22-én vízitársulati igazgatói és főkönyvelői értekezletre is sor került. Az ősz folyamán a következő témákban került sor valamilyen intézkedésre:
  - vízitársulati vagyontérítés: igényfelmérés és konzultáció előkészítés, a konzultáció december 14-én lesz,
  - közfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetés a BM-mel, az országos közfoglalkoztatási program BM-beli konzultációja 2017. december 5-én volt,
  - az önkormányzati szövetségekkel konzultáció a területi vízgazdálkodásról és a vízitársulati működésről (Sződliget, november 9.),
  - konzultáció a vízgazdálkodási szakmai kamara létrehozásának lehetőségeiről (2017. december 4.),
  - faktorálási lehetőségek felmérése,
  - tagdíjszámlák kibocsátása, tagdíjhelyzet felmérése, felszólító levelek kiküldése,
  - vízitársulatok működésével, finanszírozásával kapcsolatos háttéranyagok.
 2. Az önkormányzati szövetségekkel történt konzultáció értékelése, további lehetőségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
  Előadó: Szegedi Sándor elnök és Tamaskó Gábor általános elnökhelyettes
  A konzultáción három önkormányzati szövetség képviselője volt jelen. Egyetértés volt abban, hogy az érdekelteknek anyagilag hozzá kellene járulniuk a területi vízgazdálkodási feladatok megoldásához, a harmadlagos művek karbantartásához. Az is egyértelmű viszont, hogy politikai akarat, állami hozzájárulás nélkül lehetetlen megoldani a feladatot. Várható, hogy a konzultáció folytatódik 2018-ban is, de az országgyűlési választásokig nem várható változás.
 3. A vízitársulati vagyontérítéssel kapcsolatos fejlemények, vízitársulati visszajelzések, követeléskezelési (faktorálási) lehetőségek.
  Előadó: Szegedi Sándor elnök
  A vízitársulatoknak két lehetőségük van: faktorálás, aminek a nehézségei abban jelentkeznek, hogy nincs nagy érdeklődés a faktoring cégek részéről, vagy pereskedés az MNV Zrt-vel, ami költséges, időben elhúzódó és bizonytalan kimenetelű. További egyeztetésekre van szükség.
 4. A vízügyi szakmai kamara létrehozásának lehetőségei, előkészítő egyeztetések és előzetes vélemények.
  Előadó: Szegedi Sándor elnök
  Az elképzelés olyan gazdasági kamaráról szól, mint amilyen a Nemzeti Agrárgazdasági kamara, vagy az Ipari és Kereskedelmi Kamara. A meglévő szervezetek nem ilyenek. A Mérnöki Kamara az egyéni mérnöki érdekeket védi, a Magyar Hidrológiai Társaságnak nincs érdekképviseletei vagy egy gazdasági kamarához hasonló funkciója, szakmai-tudományos szervezet. A kérdés további egyeztetést igényel.
 5. A vízitársulati közfoglalkoztatás helyzete, a 2018. évben várható közfoglalkoztatási feltételek.
  Előadó: Szegedi Sándor elnök
  2017. december 5-én volt országos értekezlet a Belügyminisztériumban a közfoglalkoztatásról. A BM részletes közfoglalkoztatási feltételei ismertek, azokat az érintett társulatok írásban megkapták és megtalálhatók a honlapon is.
 6. Egyéb, aktuális kérdések
  A VTOSZ a likvid helyzet fenntartása érdekében 2018. január elején tagdíj előleg számlákat fog kibocsátani.

 

 

 

Névnap

Ma 2021. január 23., szombat van.
Zelma és Rajmund napja van, holnap Timót napja lesz.