TIRHírekSzövetségünk híreiLesz-e pénz ároktakarításra?

Lesz-e pénz ároktakarításra?

 

Ezzel a címmel jelent meg cikk 2010. augusztus 11-én a Fejér Megyei Hírlapban.  

Az újságíró  Bogáth Jenőt a Dunaújvárosi Vízitársulat igazgatóját, a Szövetségének alelnökét kérdezte annak apropóján, hogy  Országgyűlés 2010. július 22-én az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásával arról  döntött, hogy 2011. január 1-től a vízitársulat tagjainak nem kell már fizetni a társulati hozzájárulást.  

A címben feltett kérdésre Bogáth Jenő többek között elmondta, hogy a vízitársulatok tagjai, az ingatlanok  tulajdonosai vagy használói   200 év óta   azért fizettek , hogy a  vízitársulatok  a helyi közcélú vízgazdálkodási feladatokat  elvégezzék. A  tulajdonosok közössége határozta meg mennyit hajlandóak fizetni, illetve ebből a pénzből milyen közcélú feladatokat kell elvégezni.

A vízitársulatok működési területe szinte az egész országot  lefedi, de  az országos átlaghoz hasonlóan a Dunaújvárosi Vízitársulatnál  is csak a szükséges költségek huszonöt-harminc százalékát fizetik be a tagok, emiatt a társulatra bízott  vízelvezető művek  fenntartását  ilyen arányban lehet elvégezni.

A vízitársulatok  által üzemeltetett harmincötezer kilométer csatorna és vízfolyás, több, mint 300 belvízátemelő szivattyútelep  fenntartásához, fejlesztéséhez    évente legalább tizennégy milliárd forintra lenne szükség. Ezzel szemben a tagok küldöttgyűlései   2010. évben négy és fél milliárd forint hozzájárulás befizetéséről döntöttek. Ebből az összegből kellene mindenkinek megfelelő módon a közcélú feladatokat a társulati műveken ellátni.
Óriási probléma továbbá, hogy csak névlegesen van  gazdája, forrása pedig egyáltalán nincs  az ötvenezer km. önkormányzati tulajdonba került vízelvezető árkoknak, amelyeknek  a táblákról kellene levezetni a belvízet.

Amennyiben ősszel a költségvetési törvényben nem kerül megtervezésre a területi vízgazdálkodáshoz szükséges  forrás, akkor a társulati tagok befizetésének megszüntetése  miatt 2011-ben  az ideinél is lényegesen nagyobb  belvízkárokkal kell  számolni mezőgazdaságban.

 

 

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 30., kedd van.
Katalin és Kitti napja van, holnap Fülöp, Jakab és Zsaklin napja lesz.