TIRHírekSzövetségünk híreiKarácsonykor is védekeztek a vízitársulatok

Karácsonykor is védekeztek a vízitársulatok

 

A karácsonyi ünnepek alatt a belvízhelyzet sajnos tovább romlott! Ehhez elsősorban az ünnepek előtt lehullott eső járult hozzá. A karácsonykor lehullott hó ugyan nem növelte tovább az elöntött területek nagyságát, de ennek elolvadásakor várható a helyzet súlyosbodása. A hideg miatt a belvíz lefagyott, ami az összegyülekezést, az elvezetést nehezíti, de a várható károkon nem segít. A mezőgazdasági károk részben a már elvetett növények kipusztulásából fakadnak, részben abból, hogy a teljesen átázott talajon késő tavaszig lehetetlen lesz bármilyen mezőgazdasági munka.

Karácsonykor 20 vízitársulat védekezett, a legkritikusabb helyeken. Változatlanul rossz a helyzet a Balaton déli partján, ahol a tó magas vízállása mellett a dombvidéki vízgyűjtőről érkező lefolyás is gondot okoz. A legnagyobb problémák azonban a Tisza-völgyben vannak. Szinte valamennyi Tisza melletti területet fel lehet sorolni a Bodrogköztől és Felső-Szabolcstól kezdve, Dél-Borsodon, a Nagykunságon és a Jászságon át egész a Tiszazugig, a Tisza-Maros szögéig és Szegedig. Különösen súlyos a helyzet a román határ térségében, Biharban, és Békés megyében.

Karácsonykor a vízitársulatok 155 szivattyútelepet üzemeltettek, amelyek segítségével naponta 6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Több mint 230 vízitársulati dolgozó végzett védelmi munkát ezekben a napokban és jelentős gépi kapacitás is segítette a munkájukat.

Sajnálatosan nő a helyi vízkár veszélyeztetettség. Ez elsősorban a településeket érintő belvízi elöntés. Bár a belterületeken a védekezés megszervezése az önkormányzatok feladata, de a vízitársulatok részben a befogadók biztosításával (ami nagyon fontos problémája az önkormányzatoknak: hova szivattyúzzunk?), részben közvetlen védelmi beavatkozásokkal is segítenek a helyzet romlásának megakadályozásában. Ez annál is fontos, mert a 20 védekező vízitársulatnál közel 40 ezer hektár olyan elöntés is jelentkezett, ami közvetlenül településeket érint. Itt több tízezer lakos kerülhet közvetlen veszélybe.

Az ünnepek, az év elmúltával sajnos a belvízhelyzet nem javul, így várható, hogy a következő hetekben további 20-30 vízitársulat kapcsolódik be újra a közvetlen védelmi munkába.

 

Fehér Ferenc

ügyvezető elnök

Vízgazdálkodási Társulatok

Országos Szövetsége

 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. április 30., kedd van.
Katalin és Kitti napja van, holnap Fülöp, Jakab és Zsaklin napja lesz.