TIRHírekSzövetségünk híreiGazdafórum Karcagon András László társulati igazgató szemével 

Gazdafórum Karcagon András László társulati igazgató szemével 

 2011. április 9-én „Nagykunsági Gazdafórum” megtartására került sor Karcagon. A rendezvényen részt vett Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter az MVH elnöke. A rendezvényre Hubai Imre gazdaköri elnök személyes meghívásával tisztelte meg a vízgazdálkodási társulatot és a Vízügyi Igazgatóság Karcagi Szakaszmérnökségének képviselőit is.

A gazdafórumot Dobos László, Karcag város polgármestere nyitotta meg, majd előadások következtek.

Dr. Monori István, karcagi kutató intézet munkatársa „Legeltetéses juhtartás a Nagykunságban” címmel tartott beszámolót az állattartás jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről.

Dr. Bölcskei Károly professzor és Bozzayné Andrási Erika "Kitörési pont a húsmarhatartás",  Ifj. Hubai Imre biogazda "Biogazdálkodás, a helyi piac lehetőségei" c. előadása a fejlesztési lehetőségeket vázolta fel.

Palkovics Péter az MVH elnöke előadásában elmondta, hogy csökkenteni kívánják a kérelmek ügyintézési idejét, és a következő hetekben bevezetnek egy online információs rendszert, ahol mindenki ügyfélkapun keresztül információhoz juthat és követheti a beadott támogatási illetve kifizetési kérelmének útját.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezen a fórumon ismertette először a Nemzeti Vidékfejlesztési Koncepció tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott. Kért mindenkit, hogy olvassa el és juttassa el véleményét a vidékfejlesztési tárca részére hangsúlyozva, hogy személyesen Ő is elérhető.

Az előadások és a bejelentés után került sor a gazdálkodói kérdések feltételére és ezek megválaszolására. Mintegy két óra hosszán át rengeteg kérdés érkezett és került megválaszolásra. ezek között voltak vízgazdálkodást érintő kérdések is. A jászsági gazdák még jelentős belvizekről beszéltek, ugyanakkor egy kecskeméti gazdálkodó már vízhiányról számolt be. A Miniszter Úr elmondta, hogy a vízkormányzás rendjének kialakítása jelenleg folyik, a szereplők közötti munkamegosztás meghatározása, az új rendszer kialakítása folyamatban van. Arra a kérdésre, hogy a gazdák kihez fordulhatnak problémáikkal a jelenlegi helyzetben (utalva arra, hogy megszűnt a társulati hozzájárulás), a társulathoz, vízügyhöz vagy önkormányzathoz, a Miniszterúr elmondta, hogy jó lenne, ha a gazdálkodók eldöntenék mit akarnak. Megszüntette a kormányzat a kötelezően fizetendő társulati hozzájárulást, mert azt mondták hogy ez méltánytalan, most meg azt a kritikát fogalmazzák meg,  hogy most még ez sincs. Felhívta rá a figyelmet, hogy önkéntes befizetéseket teljesíteni a társulat részére sohasem volt tilos és most sem az. Régebben is volt rá példa, hogy egy-egy vízgazdálkodási probléma megoldásának költségfedezetére a területen gazdálkodók többlet befizetéseket vállaltak, utalva ezzel a differenciált díjra. Hozzátette, hogy higgyék el tudja miről beszél, hiszen nyolc évig volt a vízgazdálkodási társulat ellenőrző bizottsági tagja.

Hubai Imre a karcagi Nagykun Gazdakör elnöke, aki egyben a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök elnöke is zárszavában összefogás fontosságára hívta fel ismételten a figyelmet. Kiemelte, hogy a vidék felemelkedésének a záloga a szereplők együtt munkálkodása. Ezúton is köszönjük meghívását.

                                                                                                      András László

                                                                      a Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat igazgatója

Mellékletek:
ÁllományLeírásMéret
A(z) (András László.jpg) állomány letöltéseAndrás László.jpgGazdafórum Karcagon 73 Kb
 

Nincs jogosultsága hozzászólni.

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek van.
Tímea és Irma napja van, holnap Mónika és Flórián napja lesz.